Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie w bazie textowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TroYan
Witam ... robie sobie licznik odwiedzin ale chce zaby punkty do licznika z jednego ip mozna bylo naliczac tylko raz... w tym celu zrobilem sobie baze textowa z ipekami ... teraz tak pokaze jak to ma wygladac ...
-Patrzy na ip uzytkownika
-wyszukuje w bazie
-jesli ip nie ma w bazie dopisuje go do bazy i nabija punkt do licznika
-jesli ip jest w bazie pokazuje tylko liczbe

ip w bazie oddzielone są znakami "#" (bez "")
licznik mam wiec potrzeba mi tylko tej funkcji ktora wyszukuje zwrotu w bazie
Liko
Mysle ze chodzi ci o :arrow: [manual:82b5938899]explode[/manual:82b5938899]
Jeżeli nie to pisz to napewno pomogę.

Wtedy dajesz tak:
[php:1:82b5938899]<?php
$zmienna = explode( "#", $zmienna );

?>[/php:1:82b5938899]
TroYan
[php:1:944790d9c3]<?php
$plik_z_IPekami=fopen("ip.txt","r");
$ip=explode("#",$ip);
fclose($plik_z_IPekami);
echo($ip)
?>[/php:1:944790d9c3]

po wpisaniu takiego kodu na stronie wyswietla mi sie napis "Array" ... zastanawia mnie tylko czy to wyszukuje ip'kow w tej bazie
[php:1:944790d9c3]<?php
$plik=("ip.txt","r");
if $ip=explode("#",$plik);
{ ... } //nie doliczaj
else
{ ... } || {...} //doliczaj i dopisz ip do bazy
?>[/php:1:944790d9c3]

czy takie cos bedzie dzialac?
moze mi ktos wytlumaczyc dzialanie explode ? bo z tego manuala nie za wiele zrozumialem ... tak w 3 slowach o co chodzi w tym explode :/
bardziej bym sie cieszyl gdyby to byla tablica i wtedy mozna by uzyc funkcji "search_array" ale nie wiem jak zrobic zeby dopisywać ip do tablicy :/
matys
Explode-jezeli mamy ciąg znaków, odzielonych opdowiednim separatorem, możemy podzielić go na odzielne słowa zapisane np w tablicy:
[php:1:9f0d8f4832]
$ciag="zzz - xxx- ccc-";
$slowa=explode("-", $ciag);
[/php:1:9f0d8f4832]
Co daje w efekcie
[php:1:9f0d8f4832]
$slowa[0]=zzz;
$slowa[1]=xxx;
$slowa[2]=ccc;
[/php:1:9f0d8f4832]
Chewolf
Ipiki z pliku expoldujesz i masz tablicę. Tablicę porównujesz z ip osoby która weszła na stronę.
TroYan
mam nowe pytanie co do licznika ... jak zrobic licznik ktory bedzie pokazywal ile razy dany uzytkownik byl na stronie ? tzn ma to wygladac taK: "jestes na tej stronie po raz : $liczba "
matys
bylo na foro wiele razy, tylko z inną nazwą zmiennych, zobacz np tutaj:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15004&...ghlight=licznik
TroYan
albo ja zle zrozumialem tamten topic albo ty zle zrozumiales mnie ... chodzi mi o to zeby kazdy uzytkownik widzial inna liczbe ... chodzi o to zeby liczone byly wejscie jednego uzytkownika... np. ja na tej stronie bylem 100 razy a ty 50 a jescze inny gosciu 1234 razy... chce zeby liczone bylo dla kazdego uzytkownika osobno ;/
Anonymous
No to mimo ze IP JEST w tablicy to go zawsze dopisuj (tylko nie zliczaj go do odwiedzin globalnych), potem po explodzie petla for policz sobie ile jest IPkow takich samych jak obecny i juz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.