Stworzyłem sobie tabelkę z użytkownikami i ustawiłem user_id na auto_increment ale muszę sam zadbać aby wartość była zwiększana

Wiecie jak zrobić aby samo się zwiększało i co ważniejsze - jak usunę rekord z userem to aby user_id które usunąłem było następnym razem wykorzystane?
kod :
// tabelka user : $query.="user_id MEDIUMINT NOT NULL AUTO_INCREMENT,"; $query.="user_email VARCHAR(50) NOT NULL,"; $query.="user_password CHAR BINARY NOT NULL,"; $query.="user_name VARCHAR(30) NOT NULL,"; $query.="user_country VARCHAR(50) NOT NULL,"; $query.="user_profile TEXT NOT NULL,"; $query.="user_registre_date TIMESTAMP(14) NOT NULL,"; $query.="user_last_access_time TIMESTAMP(14),"; $query.="PRIMARY KEY(user_id),"; $query.="UNIQUE user_email(user_email, user_name)"; // dopisanie usera - user_id jest wartością pobieraną na zasadzie ilości rekordów + 1 if($CanReg) { $num_rows++; $Baza->InsertRecord('user', "'$num_rows', '$user_email', password('$user_pass'), '$user_name', '$user_country', '$user_profil', now(), curdate()"); }
Możecie mi powiedzieć jak to zrobić aby nie sprawdzać user_id i nie wpisywać go tylko aby samo zostało nadane ?
przykład jak obecnie działa z usunięciem usera :
mamy 10 userów o id od 1 do 10 - usuwamy usera nr 8 - czyli następnym razem muszę dodać usera o id (ilosc_userów+1) - ale to wychodzi wtedy ze nowy user ma mieć nr 10 - a ostatni ma taki id już - lub usuwamy kilku userów ze środka tablicu (np o id 0d 4 do 7) - wtedy dodając usera znowu wywala błąd

Myślałem ze auto_increment samo zwiększa liczbę a tu ni - zrobiłem coś źle ?