Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jaki chmod dla pliku konfiguracyjnego?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mlodycompany
Witam. Zastanawiam się jaki chmod ustawić dla pliku konfiguracyjnego .ini i mam problem. Ustawiłem 0700 na ten plik i gdy wpisze w przeglądarce ścieżkę do pliku to nie wyświetla czyli nie da się odczytać treści, czyli narazie fajnie, ale z poziomu PHP też nie można odczytać. Próbowałem zmienić chmod'a funkcja w php na 0755 ale się nie da bo nie ma praw dostępu do tego pliku. Pytanie brzmi jaki ustawić chmod na plik tak aby nie było go można przeczytać z poziomu przeglądarki a dało z poziomu skryptu?
Tajgeer
A nie lepiej zainteresować się .htaccess?
Mlodycompany
a dokładniej można? smile.gif
ViX
Cytat(Mlodycompany @ 30.01.2011, 19:54:53 ) *
a dokładniej można? smile.gif

Ktoś tu chyba nie lubi wujka Google'a i cioci Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Htaccess

Krótko mówiąc... Wrzucasz plik konfiguracyjny do jakiegoś folderu (przykładowo nazwijmy go "config") i ustawiasz w .htaccess "deny from all".
Dzięki temu nikt z "zewnątrz" nie ma dostępu, a skrypty mają bezproblemowy.
Mlodycompany
zrobiłem plik .htaccess w tym samym katalogu co plik config.ini
Kod
<Files config.ini>
deny from all
</Files>

i nie działa. Dalej można podejrzeć treść tego pliku za pomocą przeglądarki.
ViX
W .htaccess klepnij po prostu samo
Kod
deny from all

bez jakichkolwiek innych znaczników. Będzie szybciej i w razie pojawienia się nowych plików nie będziesz musiał nic modyfikować smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.