Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych magazynu - pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hubson87
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Tworzę projekt bazy danych magazynu firmy zajmującej się produkcją i sprzedażą wyrobów włókienniczych. Baza powstaje na potrzeby
mojej pracy do szkoły. Chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie (uwagi, opinie co można ewentualnie zmienić, poprawić). W założeniu baza będzie obsługiwana przez www (skrypty php). Cały projekt bazy tworzyłem w środowisku webserv. Poniżej projekt bazy na razie bez zdefiniowanych związków encji.

Kilka objaśnień:
- pola nt_% to po prostu identyfikatory poszczególnych rekordów w danych tabelach %_inf
- status czyli czy dokument jest zatwierdzony czy nie
- nazwy tabel powinny byc znane wz, pw pmm - przesuniecie miedzy magazynowe
I jeszcze jedno pytanie - czy jeżeli magazyn ma mieć dostawców zewnętrznych ale także wewnętrznych ( produkcja w firmie ) to można ich zamieścić w jedenj tabeli dostawcy czy jednak lepiej to wszystko rozbić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
f1ames
Nie analizowałem dokładnie tego diagramu, ale pierwsza rzecz która rzuciła się w oczy to redundancja.

Kolor powtarza się w kilku tabelach. Tam gdzie teraz jest kolor VARCHAR(15), spokojnie mogło by być kolor_id i dodatkowa tabela z kolor_id(klucz) i nazwa_koloru.
Podobnie z adresami, miasto i kod też w oddzielnych tabelach z czego miasto z kodem w relacji(teraz się zastanawiam czy to bd jednoznaczna czy jedno miasto ma kilka kodów czy na odwrót... chyba powinienem to wiedziećbiggrin.gif), bo to są te dane które na pewno bd się powtarzać.

Tyle zauważyłem po pierwszym rzucie okiem, jak jeszcze się po wpatruje trochę to może coś dodam:D

Pozdrawiam
hubson87
Dzieki za rade i tak bede musial jeszcze pozmieniac pare rzeczy (porady na innym forum biggrin.gif ) i zdefiniowac zwiazki encji. Najbardziej jednak martwi mnie pare rzeczy tzn:

1. czy przeniesienia miedzy magazynowe moga byc zrealizowane w ten sposob tzn na takich tabelach pmm i pmm_inf; gdzies czytalem ze lepiej zrobic to jako pmm_wydanie i pmm_przychod?
2. czy jest mozliwosc zeby typ jedej danej (ilosc) byl zalezny od innego pola (jednostka miary) chodzi o to ze jezeli jednostka beda metry to ilosc bedzie wyrazana jako float a jezeli sztuki to jako int?
3. czy dobrym rozwiazaniem bylo by wprowadzic dodatkowa tabele (rodzaje dokumentow) i wtedy dopiero realizowac je tzn typ dokumentu ( czy wewnetrzny czy zewnetrzny) rodzaj np wydanie zewnetrzne albo przychod zewnetrzny?

Tak btw. znacie jakis ciekawy program oprocz myqsl workbench do tworzenia diagramow ER ?

Pozdrawiam

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.