Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SowaCms
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
060156
Bede wdzieczny za opinie: SowaCms
ShadowD
Opinię czego - cms czy jego strony?

Jak to pierwsze to nie wiem, bo konta nie dostałem, a wygląd tragiczny napisy z woooorda fikuśne to nie te czasy, kwadraty i w ogóle nie wygląda to na coś co by mnie przyciągnęło, a co mówić bym zaczął z tego korzystać. ^^
everth
Jeśli jest rzeczywiście z miejsca które ma w opisie to wygląd nie jest tak tragiczny - wiele stron made in US ma często gorszy smile.gif Ichniejsza specyfika rynku. Co do CMSa to jak wyżej (brak konta).
Fifi209
Jak mamy oceniać CMS'a skoro nie dałeś source?
060156
Dzieki za opinie:
- o kwadratach - styl kazdego post/module jest w pelni konfigurowany, wybralem niestety kwadraty ktore Ci sie nie podobaja i je wlasnie usunolem aby nie razily Twojego gustu
- odonsnie konta to porsze kliknac na (clik here) i SowaCms Cie automatycznie zaloguje
- dziekuje za opinie
Wilu88
Czy to ze panel admina uruchamia się tylko na IE to specjalnie. Bo dla mnie jest to kompletnie do bani pomysł. Odcinać możliwość edycji połowie userów internetu którzy korzystają z FF, Opery czy Chroma itd.
060156
Customer Portal jest multi-browser testowalem na:
- FireFox, Opera IE 6,7,8, Chrome, Safari
- Panel Administratora tylko pod IE 6,7,8 dlatgeo ze niestety DOM & DHTML na pozostalych przegladarkach jest za slaby aby napisac ta aplikacje.
Cala zaleta SowaCms polega na tym, ze Panel Administratora pozwala budowac strony bez ani jednej linijki kodu HTML/JS/CSS.
Probowlaem go urochomic pod innymi przegladarkami ale niestety nie da sie.
kamil4u
Cytat
Panel Administratora tylko pod IE 6,7,8 dlatgeo ze niestety DOM & DHTML na pozostalych przegladarkach jest za slaby aby napisac ta aplikacje.

Heh.. dobre - to chyba odwrotnie smile.gif - wszystko da się zrobić w pozostałych, a IE zawsze wszystko psuje smile.gif

A jak już to elementy powinieneś tworzyć przez PHP. A skrypty dołączać w JS.

Poza tym niektórzy( jak np. ja ) nie mają IE i co wtedy?
ylk
"Please use Internet Explorer to view this page ..."

To jakieś kuriozalne... Przecież IE to taka padaka, że nakazywać klientowi korzystanie z takiej przeglądarki to jakiś absurd.
everth
IE jest używane w 50% przypadków a zainstalowane jest praktycznie w każdym desktopie. To panel administracyjny więc w zasadzie można sobie odpuścić. Jakby na to nie patrzeć dostosował go do wiodącej przeglądarki wink.gif

Poza tym jeśli wierzyć copyrightowi (2002-2011) to nie jest raczej nowy produkt. Pomieszanie w kodzie divów z elementami tabel jeszcze bardziej na to wskazuje. Dlatego mam pytanie - czy to przeróbka jakiegoś leciwego komercyjnego cmsa pod wymagania starych klientów, czy po prostu ściema marketingowa? Jeśli całkiem nowy produkt to marnie, bardzo marnie. Jeśli stary to też marnie - warto rzucić okiem choćby na taki darmowy CMS Made Simple żeby zobaczyć różnicę - ale może jeśli ktoś używa tego od paru lat to może mu ujdzie.

Jest jeszcze ostatnia opcja - kolega kupił jakiś stary produkt i zbiera opinie jak bardzo dał się oszukać. Ale to już moje wątpliwe podejrzenia smile.gif
TheSnake
User-Agenta można podrobić, a po za tym co z userami Linuxa i Maca?
060156
Sowa to jest (S)ervice (O)reinted (W)eb (A)rchitecture i fakt zaczalem and nia pracowac jak jest w naglowku.
SowaCms jest opraty na Sowie.
Odnosnie innych Cms-ow to sie zgadzam ze sa super ale wymagaja pewnego poziomu wyksztalcenia informatycznego.
W przypadku SowaCms nie jest to wymagane aby edytowac content (galerie, news, posty, reklamy, etc ..)
SowaCms ma tez na uwadze business process (to wlasnie rozwinalem w drugiej wersji) zbudowany wokol web site.
darko
Nie działa u mnie pod FF 3.6.13 edytowanie "COMMENTS ADMIN", zmiany nie zapisują się. Poza tym jaka jest elastyczność Twojego rozwiązania? Rozumiem, że aplikacja adresowana jest do kompletnych laików, którzy nie znają się ani na htmlu, ani na php. Wygląd pozostawia wiele do życzenia.
Cytat
<!--------------------------------------------------------------->
<!-- Copyright © 2002-2011 SOWA, Inc. All Rights Reserved. -->
<!--------------------------------------------------------------->

Jak na aplikację, która rzekomo powstawała 9 lat, to powstrzymam się od dalszej oceny, zwłaszcza, że nie mam IE i nie będę mieć.
060156
Wlasnie to jest glowny SowaCms cel aby laicy nie znajacy php/html/css/js mogli zarzadzac swoja web site i zmieniac ja kazdego dnia.
Odpowiadajac:
- COMMENT ADMIN: nie zapisuja sie bo jest to konto guest, ktore nie umozliwia tego.
- Wyglad:SowaCms umozlwia zaimplementowanie dowolnego css projektu aby tylko skladal sie on z header, main menu, content, side bar links, footer

erix
Cytat
Wlasnie to jest glowny SowaCms cel aby laicy nie znajacy php/html/css/js mogli zarzadzac swoja web site i zmieniac ja kazdego dnia.

Tak samo, jak i każdego dostępnego CMS-a...

Przekonaj mnie, że warto otworzyć linka z Twoim CMS-em, bo wypowiedzi poprzedników mnie tylko zniechęcają.
everth
Nie wiem czemu ale coraz wyraźniej podejrzewam że celem tego wątku nie jest ocena a reklama. I to raczej w jej gorszym wydaniu.

Widziałem panel admina pod IE i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej większej elastyczności w porównaniu z CMSami z którymi miałem pracować (CMSMS, Wordpress, Drupal). Każdy z tych cmsów obsługuje jakiś edytor WYSIWYG a modułowa budowa daje możliwość w miarę łatwej rozbudowy. Ten CMS jest wygląda archaicznie, co do budowy się nie wypowiem bo nie widziałem kodu ale podejrzewam że jest podobnie.
060156
Podstawowoym celem SowaCms jest to aby laicy nie znajacy php/html/css/js zarzadzali swoimi stronami/zawartoscia oraz business processami (stad sie wzial pomysl napisania SowaCms).

Odpowiadajac:
- COMMENT ADMIN: nie zapisuja sie bo jestes zalogowany jako guest, a to konto nie umozliwia tego.
- Wyglad:SowaCms umozlwia zaimplementowanie dowolnego css projektu aby tylko skladal sie on z header, main menu, content, side bar links, footer
- Elastycznosc rozwiazania jest niegoraniczona bowiem uzywajac Admin Panela projektujemy tylko content objekty (page, menu, post, konfigurujemy moduly, etc...) ktore sa zapisane w bazie danych.
Nastepnie automatycznie jest uruchamiany generator kodu php napisany w php, ktory generuje strony php i statyczne html-e. Poniewaz generator php kodu jest zewnetrzny do Admin Panel to mozna zaprojetkowac swoj w powiazaniu z css projektem i zaimplementowac dowolny wyglad stron/menu/side bar etc ..
Ostatnim krokiem jest analiza strony pod wzgledem zawartosci css/js, ktore sa nastepnie agregowane i kompresowane do dwoch zbiorow css/js i przypisane do strony.
Agregacja css/js przyspiesza ladowanie strony a zwlaszcza wyswietlanie (pamietajmy ze jest potrzebny jeden synchroniczny http request do pobrania zbioru js/css).
Proces mozesz przesledzic na diagramie

Dziekuje za opinie, bardzo sobie je cenie i sa dla mnie waznymi wskazowkami.
Wilu88
No tak ciągle piszesz o tym ze jest on przeznaczony dla osób nie potrafiących programować. No ale tak naprawdę większość CMS'ów do tego służy po to one są.

Cytat
- Elastycznosc rozwiazania jest niegoraniczona bowiem uzywajac Admin Panela projektujemy tylko content objekty (page, menu, post, konfigurujemy moduly, etc...) ktore sa zapisane w bazie danych.

No i kolejny przykład czegoś co mamy w prawie każdym CMS'ie

Cytat

No i tu problem bo tym samym ograniczasz możliwość zmiany wyglądu strony zwykłemu użytkownikowi do zmian w pliku css. Czyli jak będzie chciał zmienić jakoś konstrukcje strony to nici z tego?
dr_NO
To jest za przeproszeniem jakiś shit, piszesz jakbyś przepuszczał przez translator (przykład: "Nastepnie automatycznie jest uruchamiany generator kodu php napisany w php, ktory generuje strony php"), albo chociaż "tap madl" i nie wykręcaj się od tego. Powtarzasz te same argumenty, jednak żadnych konkretów. Wygląd strony odrzuca, i nie jest to specyfika amerykańskiego rynku, to jest czysta fikcja. Administracja pod safari (sorry ale nie mam IE i raczej posiadać nie będę), to jest jakaś żenada, ani to jakoś nie jest super funkcjonalne ani ergonomiczne. Kodu php nie mamy jak ocenić bo nie mamy. Mod rewrite najwyższych lotów też nie jest "page/1.5/197.php", zamiast ułatwiać, trzeba pamiętać milion cyferek, kropek, kresek i innych nie potrzebnych pierdół.
darko
Autor tematu jest - zdaje się - ze Stanów i mieszka tak daleko ode mnie, że maps.google nie jest w stanie wytyczyć trasy closedeyes.gif
konole
http://img856.imageshack.us/img856/4580/sc...110312at902.png

CMD + W, CMD + W i projekt się dla mnie skończył.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.