Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [id] co to takiego?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nuerher
o co chodzi z tymi [id]? To znaczy wiem, iż jest to w pewnym (albo i calym sensie) indeksowanie plikow. Tzn. kazdy plik otrzymuje swoj numer...

Czy moglby mi ktos to wytlumaczyc, prosze. Z czym to sie je (php,mysql?)...i gdy juz jakis plik (jakos tam) otrzymuje taki numerek, to co tam dalej....

Z gory bardzo dziekuje.
hwao
Id to nie powtarzalny nr pliku(lini) jakiegos wpisu w bazie itp.
nuerher
Cytat
Id to nie powtarzalny nr pliku(lini) jakiegos wpisu w bazie itp.

To sam mniej wiecej tak rozumiem. Ale jak to sie robi, uzywa....
Zajec
Mamy Ci podać zastosowanie ID w pliku, bazie mysql, bloku na stronie, linku, sesji i 100 innych przypadkach? Sprecyzuj co cię konkretnie interesuje.
nuerher
OK. Zalozmy, ze mam 10 000 plikow w jednym katalogu, lecz roznych podkatalogach. Kazdemu plikowi chcialbym przypisac numer tak, by do dostawac sie (czy wywolywac) pliku po jego numerze ID.

Jest wiele stron, z ktorych sciagane sa pliki, a odnosnik do nich jest np. taki:
http://costam/.../plik?id=45678

I chodzi mi wlasnie o cos takiego.
Jak narazie rozumiem z tego tyle, ze jest to numer identyfikacyjny pliku na danym serwerze. No i chyba tak jest.
Paul
Jest to taki numer porzadkowy danego rekordu w bazie na podstawie ktorego potem odszukujesz sobie sciezke danego pliku i wypluwasz go userowi.
nuerher
No dobra. Ale jak mam to wszystko uruchomic. Zindeksowac te pliki, by pozniej sie do nich odwoloywac?
Kinool
czlowieku obserwuje ten topic i juz nie moge wytrzymac!

id = identify

pojecie wzgledne! za id rez mozesz sobie wziesc numer rekordu w bazie, innym razem moze byc to numer zdjecia w katalogu albo np identyfikator rozmiaru skarpetek!

dla jednego kanapaka to kawalek chleba z maselkiem i pomidorem a dla kogos innego chlebek z kawalkiem zywieckiej i ketchupem!

Cytat
No dobra. Ale jak mam to wszystko uruchomic.

id jest zmienna, ma jakas tam wartosc jak 1000 innych zmiennych, wszystko zalezy od twojej wyobrazni i tego co chesz identyfikowac, id rownie dobrze moze sie nazywac numer, rekord, lp czy smierdzaca_skarpeta! smile.gif
fiflus
Zobacz artykuł na http://www.siteql.net/?page=pophp30 , tam zamiast parametru id mamy show.
cboot
Cytat
OK. Zalozmy, ze mam 10 000 plikow w jednym katalogu, lecz roznych podkatalogach. Kazdemu plikowi chcialbym przypisac numer tak, by do dostawac sie (czy wywolywac) pliku po jego numerze ID.

Jest wiele stron, z ktorych sciagane sa pliki, a odnosnik do nich jest np. taki:
http://costam/.../plik?id=45678

I chodzi mi wlasnie o cos takiego.
Jak narazie rozumiem z tego tyle, ze jest to numer identyfikacyjny pliku na danym serwerze. No i chyba tak jest.

Myślę, że doszło tu do małego nieporozumienia. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że sądziłeś iż w php jest jakaś gotowa funkcja, która indeksuje pliki posługując się zagadkowym ID. Tymczasem jest to po prostu zwyczaj programistów, którzy wszystko sobie numerują (takie zboczenie programistyczne :wink: ) i często zmienną, w której przechowują takie numerki nazywają ID. Tak więc jeśli chcesz sobie ponumerować pliki, to musisz sam napisać funkcję, która by to robiła, albo też ściągnąc skądś gotowca, ale nie jest to coś wbudowane w php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.