Witam.

Jestem początkującym programistą, robiłem wiele projektów php/mysql, a teraz robię trochę większy skrypt i nie wiem jak dobrze zaprojektować tabele, tak by było łatwo i wydajnie. Otóż już przedstawiam problem.

Zna się ktoś może na żużlu : ) ? Jeśli tak to może od razu wszystko zrozumie łatwo, chodzi o skrypt meczów. Mam tabelę "zawodnicy" -> pola imie,nazwisko,foto,srednia,punkty, itd. , "kluby" -> nazwa,zawodnicy podlegli (ich id z tabeli zawodnicy) itd. I teraz chcę żeby to jakoś współgrało z meczami.

Skupiłem się więc na dwóch najważniejszych elementach: Klasyfikacja (zawodnicy) -> to 1 tabela oraz 2 tabela: biegi (jest też trzecia zawierająca ogólne info o meczu, i id tego meczu "zaczepiam" w tamtych dwóch, to zaraz...). Z zawodnikami kłopotu jakoś nie mam, zrobiłem IDmeczu, numer, IDzawodnika, pkt w 1 biegu, pkt w 2 biegu, itd. (do 7 biegu). i tam dodaje z panelu z listy rozwijanej zawodników wybranych z tabeli "zawodnicy".

A biegi -> tutaj dodałem bieg każdy pojedynczo (w turnieju 20) i tam kolumny: id zawodników każdego osobno: (4 w biegu) pkt 1zawodnika, pkt 2zawodnika, itd.

I dodałem w panelu ładnie, ale ni ch*** nie mam pomysłu jak zrobić z edycją? bo robie oczywiscie petla WHILE wyswietlam ale to wtedy kazdy zawodnik, kazdy bieg osobny formularz i przede wszystkim nazwy formularza sie powtarzaja. to jak pozniej wczytać zmienne żeby było wiadomo który zawodnik w którym biegu , itd. czy ma ktoś może jakiś fajny zupełnie inny pomysł jak to rozwiązać?

Będą bardzo wdzięczny za szybkie odpowiedzi!
Jeśli słabo wytłumaczyłem to proszę o pytania, i może pomoże coś jak kody wstawie?

Pozdro!