Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nazwa pliku odwołującego sie do danej zewnętrznej funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wapmaster
Jaka zmienna przechowuje nazwę pliku, który się odwołuje do danej funkcji w innym pliku? Chcę po prostu sprawdzać, czy dany user ma pozwolenie na oglądanie strony, którą wywołał i funkcja weryfikująca jego dane jest w osobnym pliku php. Żeby nie robić tego samego w wielu skryptach, chcę do niej dołączyć spr czy może ona "wpuścić" usera do danego działu. Do tego potrzebna mi właśnie nazwa pliku odwołującego się (wszystkie są w tym samym katalogu).
Liko
hmm. Najpierw piszesz funkcje w tym osobnym pliku. Dajmy na to, że funkcja ma nazwe "auth. Oto jej przykładowy kod:
[php:1:97a0c4fce1]<?php
function auth() // nazwa funkcja
{
if( $_SESSION['UserLogin']=="yes" ) // sprawdza czy zmienna sesyjna ma wartosc "yes"
{
$return = true; // jezeli tak to zmienna $return ma wartosc "TRUE"
}
else
{
$return = false; // jezeli nie to zmienna $return ma wartosc "FALSE"
}

return $return; // zwracamy wartosc zmiennej "return"
}
?>[/php:1:97a0c4fce1]

To jest funkcja, która sprawdza czy osoba jest zalogowana. Trzeba jeszcze zrobić funkcje logującą, która będzie ustawiać zmienną sesyjną. Myśle, że będziesz wiedział jak ją napisać. W każdym pliku, w którym będziesz chciał sprawdzić czy osoba jest zalogowana trzeba będzie "includować" ten plik z funkcją. Najlepiej poczytaj w manualu o zmiennych serwera.
http://pl.php.net/manual/pl/language.varia....predefined.php
wapmaster
Tka tak, wiem ze trzeba includowac i z powodzeniem to stosuję. Już rozwiązałem problem:
[php:1:ee191677ac]<?php

<?
if(profil($PHP_SELF)){echo "User zaakceptowany!!!";}else{echo "User odrzucony";}
?>

funkcja profil jest w osobnym pliku i to dziala smile.gif
Thx.
?>[/php:1:ee191677ac]
Majdan
Wiem, że problem rozwiązany, ale mała uwaga:
Liko, nie lepiej tak: :?:
[php:1:bd8659e965]<?php
function auth() {
if( $_SESSION['UserLogin']=="yes" ) {
return true;
} else {
return false;
}
}
?>[/php:1:bd8659e965]
Liko
A czy to nie jedno i to samo ? Chciałem mu zarysować ogólną koncepcje, a nie działający, najlepszy kod, ale u Ciebie to jest normlane, że wszystko musisz poprawić nawet jeżeli jest to przygkład tylko po to, żeby coś rozumieć.

Pozdrawiam
party
Liko przykłady powinny być od razu poprawne...
Majdan
Cytat
A czy to nie jedno i to samo ? Chciałem mu zarysować ogólną koncepcje, a nie działający, najlepszy kod, ale u Ciebie to jest normlane, że wszystko musisz poprawić nawet jeżeli jest to przygkład tylko po to, żeby coś rozumieć.

Pozdrawiam

Ja uważam, że lepiej można coś zrozumieć z mojego kodu, bo Ty kombinujesz niepotrzebnie i wprowadzasz mały zament. Pominąłem komentarze, bo już były u Ciebie.

Chodziło mi głównie o to, że return nie tylko powoduje że funkcja coś zwróci, ale w przypadku użycia kończy działanie funkcji i dalszy kod nie jest w zasadzie brany pod uwagę. W tym przykładzie mogłoby mieć to kluczowe znaczenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.