Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwna sprawa - nie wyszukują mi się niektóre wyrazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maciekp
Witajcie. Mój problem wydaje mi się dość dziwny i specyficzny - wybaczcie, jeżeli w rzeczywistości jest inaczej.
Otóż wysyłam zapytania do bazy metodą match against, mam wszystkie odpowiednie kolumny zaindeksowane, jest utf_ci - ogólnie (prawie) wszystko działa, a serwis prosperuje (no, może trochę lagów...). Ale z niezrozumiałych dla mnie powodów nie znajduje niektórych, bardzo nielicznych na szczęście, wyrazów. Przykłady z dzisiaj, na które zwróciłem uwagę monitorując nieudane zapytania (jest to słownik niemiecko-polski): "also", "Last". Mam jakieś odejrzenia, że to może jakieś słowa języka, które są blokowane? Ale nie ma tego problemu w przypadku wyszukiwania inną metodą, np. prostym %Like%.
Crozin
Tak, są to słowa nie brane pod uwagę przy wyszukiwaniu. Google: MySQL stop-words. A co do działania z LIKE-m... cóż, LIKE nie ma wiele wspólnego z wyszukiwaniem i nie uwzględnia takiego "bajeru".
maciekp
Dzięki. Nie można z tym nic zrobić? Cóż za pech, przecież to słowa niemieckie. wink.gif
Crozin
Tak ciężko...? http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8
maciekp
Dziękuję, nie widziałem o istnieniu takiej możliwości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.