dzesi
16.03.2011, 22:09:04
Witam zakładam zakładam forum dyskusyjne związane z moim miastem itd .Lecz mam problem co do wyboru darmowych skryptów , chodzi mi o dość dużo opcji a jednoczenie bezpieczeństwo danego skryptu , zeby żadne boty itd nie rozwaliły mi po czasie danego forum . forum potencjalnie ma miec ok 20 tys userów i ok 50 tyś tematów .Skrypty jakie do wyboru to phpbb3 ,smf i mybb .
Forum phpbb3 znam dobrze - tylko martwi mnie jego bezpieczeństwo ( jest mniej przyjazny dla osob ktore mało znają forum od PA)
mybb - fajne forum , aktualnie testuje ( tylko jak ma sie do bezpieczeństwa czy jest bezpieczniejsze od phpbb3 ?) i czy da rade ociągnąć
forum np które ma 500 tys postów oraz ok 80 -100 userów . Dodam ze baza tez bedzie się powiększać w maire apetytu i moze miec nawet po czasie rozmiar od 1 gb ----- .
Smf - wydaje mi sie ze jest to ubogie forum do np mybb czy phpbb3 , jakie jest wasze zdanie na temat tych skryptów ., oraz jakie rozwiązanie proponujecie ( poproszę o napisanie + , - danego skryptu)
emajl22
17.03.2011, 10:07:08
Korzystałem z MyBB przez prawie 2 lata i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Do tego polski support, masa pluginów, styli do wyboru do koloru, ogólnie super. Nigdy nie słyszałem o jakiejkolwiek luce w mybb.
phpbb nie polecam, tak po prostu.
O SMF słyszałem mnóstwo pozytywnych opinii, ale nigdy osobiście z tego skryptu nie korzystałem.
Na twoim miejscu zobaczyłbym jeszcze skrypt Callisto. Polski, dobry skrypt forum. Minusem jest mała ilość pluginów i styli i to, że nie jest już rozwijany.
Raczej to MyBB jest ubogi w stosunku do SMF. SMF jest niezłym rozwiązaniem, lecz ma jedną irytującą (przynajmniej mnie) wadę: idiotycznie zrobiony HTML dla widoku tematu w domyślnym stylu, który ciężko jest podmienić na coś innego, bo trzeba reimplementować połowę funkcjonalności we własnym zakresie.
radabus
17.03.2011, 18:55:13
Cytat(emajl22 @ 17.03.2011, 10:07:08 )

Na twoim miejscu zobaczyłbym jeszcze skrypt Callisto. Polski, dobry skrypt forum. Minusem jest mała ilość pluginów i styli i to, że nie jest już rozwijany.
Odnośnie "rozwijania" skryptu Callisto, ma on swojego niby-to-forka:
http://www.uniboard-project.org/
darko
17.03.2011, 19:04:58
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.