Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]dane z bazy danych wyciągnięcie za pomocą przycisku na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
morarz
Witam,

Znacie jakiś sposób bo nawet nie wiem jak to ugryźć.

Problem polega na tym, że mam zapytanie do bazy danych :

SELECT DISTINCT title, data_txt, publish_up
FROM jos_sobi2_item f, jos_sobi2_fields_data i
WHERE f.itemid = i.itemid
AND i.fieldid
IN ( 1, 2, 3, 4, 10 )
ORDER BY title

I w PhpMyAdmin robie zapytanie SQL, zapisuje do formatu Microsoft Excel 2000 i mam co chce, ale

ja chcę zrobić to w ten sposób że ktoś naciskając przycisk na stronie WWW który się nazywa np. : "Zapisz do Pliku" ściągnął z bazy danych te informacje do pliku w postaci Excela.

Jak się do tego zabrać questionmark.gif
bastard13
np http://phpexcel.codeplex.com/
Oczywiście możesz to napisać od zera, ale to tylko pod warunkiem, że masz dużo wolnego czasu, chęci i cierpliwości:)
morarz
Ok dzięki Ty tego używasz ?

Bo opis instalacji stawia wiele do życzenia....
bastard13
Ostatnio używałem z jakieś trzy miesiące temu i nie pamiętam o żadnych problemach z użytkowaniem.
Rozpakowałem bibliotekę i w index.php dołączyłem plik PHPExcel.php. on już tam automatycznie rejestruje swojego autoloadera, więc nie miałem żadnych problemów z użytkowaniem.
Samo stworzenie pierwszego dokumentu zajęło co prawda trochę czasu, ale tak jest zawsze, gdy poznaje się nową bibliotekęsmile.gif
morarz
No tak ale gdzie mam podpiąć dostęp do bazy danych questionmark.gif

Nie widzę pliku config.php
bastard13
To chyba cię nie zrozumiałem. PHPExcel to nie jest generator plików, tylko biblioteka umożliwiająca tworzenie plików.
Działa mniej więcej tak:
- pobierasz dane
- tworzysz nowy obiekt dokumentu
- dodajesz dane
- zwracasz dokument

Jednak wszystko musisz napisać sam, biblioteka tylko to ułatwia.
peter13135
http://php.pl/Wortal/Aktualnosci/Aplikacje.../PHP-Excel-2007

Może to Ci pomoże smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.