Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: input - onfocus/onblur
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
SeaDog
Witajcie, znalazłem w internecie poniższy kod:

1. <input type='password' name='password' value='xxxxxxxxxx' onfocus=\"if(this.value == 'xxxxxxxxxx') {this.value=''}\" onblur=\"if(this.value == '') { this.value='xxxxxxxxxx'}\" class='topinput' />

Chciałbym go lekko zmienić, żeby zamiast "gwiazdek", wyświetlany był zwykły napis: hasło
ale żeby podczas wpisywania hasła, wpisywany tekst był za "gwiazdkami".

W jaki sposób można to osiągnąć?
kamil4u
Masz:
Kod
<input type='password' name='password' value='hasło' id="test">
<script>
var el = document.getElementById('test');
el.type = 'text';
el.onfocus = function(){
if(this.value == 'hasło'){
  this.type = 'password';
  this.value = '';
}
}

el.onblur = function(){
if(this.value == ''){
  this.type = 'text';
  this.value = 'hasło';
}
}
</script>
SeaDog
Niestety podany skrypt nie działa.
Zaimportowałem go jako osobny plik.js, w formularzu dodałem ID do pola password i nic.
Cały napis jest za gwiazdkami a jak się kliknie w pole to gwiazdki w ogóle nie znikają.
kamil4u
Poczytaj o DOM. Następnie poczytaj o tym, dlaczego ten musi być załadowany, zanim będziesz na nich operował. Można to zrobić np. używając zdarzenia (on)load lub tak jak ja wstawiając kod JS, pod kodem HTML(za danym elementem).

Wszystko działa.
SeaDog
Jestem noga z JS ale ostatnio zaczął mi się podobać i dlatego będę musiał się go nauczyć.
Poczytałem trochę o wspomnianym przez Ciebie DOM. Na chwilę obecną jest to dla mnie czarna magia.
Umieściłem kod za polem input i faktycznie działa.

Dziękuję za pomoc.
kamil4u
Taka metoda nie jest najlepsza... - dałem to tylko jako przykład. Najlepiej zastosować zdarzenie onload:
Kod
onload = function(){
//tu Twój kod, który możesz wstawić wszędzie - oczywiście kod odpowiedzialny za działaniach na elementach
}

Jak poczytasz o DOM więcej to dowiesz się, że zdarzenia można też dodawać inaczej.
SeaDog
Muszę niestety odnowić temat worriedsmiley.gif
Dopiero teraz spostrzegłem, że skrypt nie działa w IE 6-8
W tej "przeglądarce" gwiazdki nie znikają. W innych przeglądarkach wszystko jest ok.

W IE wyświetla się błąd "type".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.