Coondelboory
31.05.2004, 21:16:55
Moze ktos mi odpowie co jest grane i jaka jest prawda. Robie skrypt identyfikujacy polaczenie wedlug IP. Mam dwie bazy, w ktorych znalazlem roznice np. IP 5.163.66.80 w jednej to Szwecja w drugiej USA. Ide wiec do zrodel i we whois RIPE wpisuje adres 5.163.66.80 - wyskakuje mi kraj Szwecja. Potem wpisuje ten sam adres do whois ARIN i uwaga uwaga - wyskakuje mi USA (a w zasadzie IANA). Kto tu mija sie z prawda - RIPE czy ARIN. Takich dwuznacznych zakresow IP jest duzo wiecej, a musze komus zaufac. Tylko komu?
C.
seaquest
1.06.2004, 13:16:00
z tego co wiem, to oba serwisy moga miec racje, poniewaz RIPE posiada zbiory adresow dla Europy (oczywiśćie m.in) a ARIN dla chyba obydwu ameryk...
a gdy ktos laczy sie z internetem, to siec sprawdza czy IP nie jest przypadkiem juz uzywane i ew. przydziela to lub sprawdza nastepne...
SonGoace
3.06.2004, 06:56:48
Ja mam podobnie, siedze sobie teraz w polsce - konkretnie w sanoku a po sprawdzeniu położenia mojego IP wyskakuje mi holandia !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.