Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portfolio do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Aylard
Jak w temacie. Co myślicie?
mnerc.pl
konole
Chaos, pierwsze moje odczucie po wejściu to chaos i brak czytelności. Przez 10 sekund szukałem logo, bo bardziej skupiłem się na wywijasach po kolei w każdym rogu. Logo w żaden sposób nie wyróżnione. Nic w sumie nie jest wyróżnione, co powoduje, że całość zlewa się ze sobą.

Aha, no i patrząc na portfolio:
Takimi pracami raczej ludzi do siebie nie zachęcisz - http://pupplonsk.org.pl/iszop/index.php
Lion_87
Trohę za ciemne to wszystko i nic się nie wyróżnia.
Cypherq
Cytat
Inne:
projektowanie aplikacji/baz danych, wzorce projektowe, Symfony, Zend Framework, Smarty, PEAR, AJAX, CakePHP, jQuery, standardy W3C, projektowanie pod SEO, Joomla, WordPress, Drupal, PHPBB, SMF

Narzędzia i aplikacje:
Eclipse (zaawansowany), Visual Studio (zaawansowany), Adobe Photoshop (zaawansowany), Flash (podstawy), Dreamweaver (zaawansowany), Flash Builder (zaawansowany), Fireworks (zaawansowany), Illustrator (średnio zaawansowany), GIMP (zaawansowany), 3D Studio Max (średnio zaawansowany)

Języki programowania:
PHP5 (bardzo zaawansowany), SQL (zaawansowany) C/ C++/C# (srednio zaawansowany) HTML/XHTML (zaawansowany) CSS (zaawansowany) JavaScript (zaawansowany) ActionScript 3.0 (podstawy)

Wow, piszę w C# od 4 lat i nigdy nie nazwałbym się średnio zaawansowanym, a Ty potrafisz jeszcze skrobać w C i C++.
Po za tym faktycnzie znam Gimpa, i potrafię kilka rzeczy w Fotoszopie, ale żeby być zaawansowanym? I 3D Studio Max dodatkowo - jesteś grafikiem, który świetnie znam C++ i dodatkowo tworzy modele 3D.

Człowiek orkiestra - szacun.
Natalka
Piszesz że znasz obsługę Photoshopa na poziomie zaawansowanym oraz o tym że mógłbyś pracować jako grafik.

Przeglądnełam "galerię" (powinna nazywać się portfolio) i ja na Twoim miejscu usunęłabym to co wyżej opisałam bo niestety
grafik z Ciebie marny, a jeżeli szukałabym programisty a przeczytałabym coś takiego to straciłbyś klienta.

Z powodu takiego, że nie masz o czymś pojęcia a chcesz się za to brać.

Okej przyczepię się jeszcze
Cytat
HTML/XHTML (zaawansowany) CSS (zaawansowany)
Przeglądnij swoją stronę dokładnie i zastanów się czy na prawdę jesteś aż tak zaawansowany.

Jeżeli chcesz Tworzyć swoje własne portfolio to nie oszukuj bo znajdując pracę wszystkie Twoje kłamstwa wyjdą na jaw i możesz sobie też narobić problemów.
Aylard
Co do ISZOP'a - grafiki do tego nie robiłem, a sam skrypt zgodnie z zaleceniami pracodawcy - nie miałem zbyt wielkiego wpływu na to jak wygląda, ani co ma prezentować. Miałem zrobić by działało - i tak jest.
Co do stopnia znajomości HTMl/XHTML i CSS. Uwazam, że tak po zobaczeniu niektórych prac webdesignerów. I co do C/C++/C#. C i C++ językami są dosyć podobnymi, zaś co do C# nie znam całego ,ale w zakresie aplikacji serwer- klient jestem całkiem niezły.
Poker
Za wiarę w swoje umiejętności masz ode mnie 6, bo mnie tego brakuje.
konole
Cytat(Aylard @ 18.04.2011, 07:31:02 ) *
Co do ISZOP'a - grafiki do tego nie robiłem, a sam skrypt zgodnie z zaleceniami pracodawcy - nie miałem zbyt wielkiego wpływu na to jak wygląda, ani co ma prezentować. Miałem zrobić by działało - i tak jest.
Co do stopnia znajomości HTMl/XHTML i CSS. Uwazam, że tak po zobaczeniu niektórych prac webdesignerów. I co do C/C++/C#. C i C++ językami są dosyć podobnymi, zaś co do C# nie znam całego ,ale w zakresie aplikacji serwer- klient jestem całkiem niezły.

To znaczy których webdesignerów? Bo ostatnimi czasy nie widziałem żadnego dobrego projektu w dziale oceny (TABELKI!), więc porównywanie się do nich jest trochę nie na miejscu...
.radex
Hmm... Jak na Twoje niesamowite spektrum umiejętności, coś słabo się postarałeś.

Piszesz, że jesteś zaawansowany w HTML-u i CSS-ie, a robisz w kodzie rzeczy, które zaawansowani koderzy nie robią.

Znasz fotoszopa, gimpa i fajerłorksa, a coś jakoś Twoja (rzekoma) znajomość narzędzi nie odzwierciedla jakości grafiki.

Znasz tyle języków proramowania i frameworków, a ciekawe, czy kiedykolwiek zrobiłeś choć jedną sensowną aplikację w każdym z nich i czy jesteś w stanie wygodnie się nimi posługiwać bez nieustannego zaglądania do manuala...

No.

Podsumowując: strona sama w sobie nie jest tragiczna, ale to co zaprezentowałeś bynajmniej nie zachwyca, więc nie przeceniaj swoich możliwości. Rozwijaj się, pisz aplikacje, rób zlecenia, ale bądź szczery i nie pisz, że jesteś dobry w czymś, w czym nie jesteś.
Rid
Strona Monochromatyczna:/ ,jeśli tak to to powinien Pan bardziej,grać na odcieniach szarości no i przede wszystkim tło troszeczkę za ciemne.
Daiquiri
Ode mnie lista. Zupełnie pomijam spektrum Twoich umiejętności wymienionych na stronie smile.gif.
[-] Webusability w tym projekcie niemal nie istnieje (nawigacja, czytelność, układ, itd.).
[-] Kolorystyka. Brakuje mi koloru przełamującego odcienie szarości.
[-] Ogólna koncepcja graficzna.
[-] Formatowanie treści (tekstów i grafiki).

[+] Widziałam gorsze strony.
[+] Doceniam chęci działania smile.gif.

A trochę szerzej: na stronie brakuje również "uwierzytelnienia" w postaci porządnych danych kontaktowych. Tak, wiem że są w CV, ale brakuje ich w treści strony. Złamałeś chyba większość podstawowych zasad użytecznych stron www. Naprawdę chcesz zmuszać potencjalnego klienta szukania powrotu na stronę główną (zwyczajowo logo jest odnośnikiem), domyślania się co kryje się pod linkami ("o mnie" jest stroną główną, "galeria" to portfolio, brakuje kontaktu - dane są w CV)? Jak nie znajdzie tego szybko u Ciebie, pójdzie do konkurencji...smile.gif. Na Twoim miejscu przemyślałabym wszystko raz jeszcze. Powodzenia w dalszej pracy!
konole
O, dopiero teraz zauważyłem, że znasz wszystkie główne frameworki PHP - Symfony, Zend Framework, CakePHP. Gratulacje. Mi nauka Symfony2 zajmuje już miesiąc i dopiero mógłbym powiedzieć, że jestem na poziomie początkującym (trochę brak czasu, matura :] ). Także gratulacje, rzadko się spotyka "człowieka orkiestrę". [/irony]
prowseed
Ja od siebie tylko dodam, że strona mi się po prostu nie podoba. Typograficznie mierna, układowo mierna, kolorystycznie też nie za ciekawa, taka przygnębiająca. I tak jak było wspomniane wyżej- straszny chaos. Poza tym szkoda, że w galerii ładujesz pełne obrazki nadając im wysokość i szerokość w kodzie [portfolio waży 1.4 MB]. Niektórzy po prostu wolą wybrać sobie kilka miniaturek i podejrzeć tylko garstkę prac z puli. Ja rozumiem, że za wiele tam nie ma, ale to taka rada na przyszłość.
Cypherq
Cytat(konole @ 19.04.2011, 16:01:07 ) *
O, dopiero teraz zauważyłem, że znasz wszystkie główne frameworki PHP - Symfony, Zend Framework, CakePHP. Gratulacje. Mi nauka Symfony2 zajmuje już miesiąc i dopiero mógłbym powiedzieć, że jestem na poziomie początkującym (trochę brak czasu, matura :] ). Także gratulacje, rzadko się spotyka "człowieka orkiestrę". [/irony]

Ja może nie do końca na temat i powie ktoś, ze się czepiam, ale myślę, że mówię do inteligentnego człowieka i "ziarno trafi na żyzną glebę".
Mianowicie chodzi mi o to coś na końcu: [/irony]

Co to jest?
Ja oczywiście wiem doskonale co to jest, ale widzę, że co raz więcej oczytanych i inteligentych osób używa tego hmn... "znacznika" w swoich wypowiedziach. A to jest uważanie swoich współrozmóców za kretynów.

Wyobraź sobie, któregoś słynnego polskiego wieszcza, niechaj to będzie Fredro, który oznajmia na początku Zemsty:

aby jaśnie czytelnik rozumiał doskonale cały mój utwór, rad jestem mu oznajmić, że w tych i tych sytuacjach zręcznie ironii użyłem, chcąc przeprosić w tym miejscu za nadmierne utrudnienia w czytaniu

Normalnie zakładanie, ze ludzie to idioci. I jeszcze znacznik jakiś dziwny.
Ja rozumiem, że autor tego tematu zrobił stronę, która wygląda jak pogrzeb i jest wygodna w uzyciu jak śrubokręt przy smarowaniu chleba, ale nie zakładajmy od razu najgorszego.

Na koniec - sam jestem Ślązakiem i mój język jest daleki od ideału, ale zabiegi językowe, co raz popularniejsze, w stylu "oznajmiam, tutaj będzie ironia a tutaj się kończy", to zubożanie języka polskiego, dalej, zakładanie, że użytkownik do którego skierowane są słowa to kretyn, który jej nie zauważy.

Dziękuje, dobranoc.
konole
Nie twierdzę, że ktokolwiek jest tutaj kretynem, ale nazbyt często widziałem komentarze typu "Haha, no co ty, na prawdę w to wierzysz?".

I nie sądzę, żebyś musiał mnie pouczać z polskiego. Uwierz, radzę sobie nadzwyczaj dobrze z literaturą i językiem, jak na typowy umysł ścisły.

//edit: nie zamierzam jednak na ten temat więcej dyskutować, bo prowadzi to do wiadomej drogi.
Cypherq
Nigdzie Cię nie pouczałem, w nic nie muszę wierzyć.
Radzić sobie a go szanowac to dwie różne sprawy.
Aylard
Witam,
Dziękuję za słowa krytyki - doceniam i postaram się zastosować do Waszych rad smile.gif
Pozdrawiam
Robert3d
chaos, część elementów wychodzi mi poza ramy okna.
Pierwsze wrażenie dobry pomysł kiepskie wykonanie
Po przemyśleniu i przejrzeniu portfolio graficznie niestety leżysz i tu bym popracował nad umiejętnościami graficznymi.

Przepraszam ale ja tak to właśnie widzę i zachęcam do dalszej pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.