Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GDI]Jakość obrazka output
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Monter08
Witam!
Mam takie pytanie, czy jest możliwość aby przy użyciu bilioteki gd, obraz nie zmieniał swojej jakość? Dokładniej mówiąć, gdy dodaje tekst do obrazka, obok tekstu powstaje dziwny obraz. Czy jest to po prostu taka wada tej bibloteki, czy jest to bład po stronie obrazka? Jeżeli tak, to czy istnieją inne bibloteki które nie robią tego co biblioteka wyżej ?
thek
Zależy jako co zapisujesz.... gif nie straci jakości, jpg można ją ustalić od 0 do 100 (im większa tym lepsza, kosztem wielkości pliku), png nie zmienia, ale możnaokreślić stopień kompresji do 9. Sam przetestuj sobie smile.gif
Monter08
Ustawiłem kompresje na 9, zapisalem plik z formatem png, zamiast $rysunek = ImageCreateFromjpeg("banner1.png"); dalem $rysunek = ImageCreateFromPng("banner1.png"); i nadal jest tak samo ;/
thek
Może wrzuć tutaj to co masz na starcie i to co dostajesz w wyniku, bo tak z opisu samego trudno wywnioskować co może być przyczyną.
ActivePlayer
tu raczej nie chodzi o tę część odczytującą obrazek (imagecreatefromxxx) tylko tą część tworzącą obrazek (imagejpg lub analogiczne).
Monter08
Byłem tak zmęczony, że nie zauważyłem o jednej linijce, a mianowicie
  1. ImagePng($rysunek);
zamiast tego miałem
  1. ImageJpeg($rysunek);
Dziękuje wszystkim za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.