Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]php - podstawy, co teraz?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nakers2
Znam podstawy php... co ja pisze podstawy to wszystko co zawiera php prawie (zmienne, stałe,tablice, wyrażenia regularne, while, for, funkcje, klasy zwracania, ciasteczka, sesja), a nie jednak to nie jest pomyłka, faktycznie dla mnie to podstawy bo ja to TYLKO ROZUMIEM I ZNAM.

Uczyłem się z kursu na uw-team.org i książki "php programowanie gier" - która jest strasznie beznadziejna, ta książka na prawde to: php dla tych co znają już język c++, miałem farta ze wcześniej w c++ grzebałem trochę to zrozumiałem w miarę.

A więc skoro to wszystko ROZUMIEM, to co ja mam teraz robić? na czym ćwiczyć? bo tak na prawde ja to umiem ale nie wiem do czego to się wszystko wykorzystuje np. po co są tablice jak się wykorzystuje np. do gry przeglądarkowej? to samo z funkcjami itd. Jedyne co wiem jak można wykorzystywać to w praktyce: zmienne, stałe, sesje, ciasteczka, while i if.

Wskażcie mi coś, nie wiem... mam ściągnąć jakiś silnik i patrzeć w kod, zobaczyć co i jak? czy to odpowiednie dla w pewnym sensie "przedszkolaka" w tym temacie?

Pozdrawiam
0xp3
Napisz jakiś system rejestracji,logowania o ile znasz podstawy MySQL? Popisz kilka prostych skryptów, i zacznij czytać OOP bez tego ani rusz.
nakers2
System logowania i rejestracji już sobie pisałem i do pliku tekstowego i do mysql.
Co do skryptów to zwyczajnie nie mam pomysłów. Chciałbym się nauczyć wykorzystywać te funkcje, klasy itd. zanim siądę za obiekty. No własnie, ale skąd?
cezarszl
Ja też jestem na etapie nauki i niedawno miałem podobną sytuacje biggrin.gif Przeczytałem kilka książek, tutoriali etc, ale nie do końca wiedziałem co z tym zrobić. Od niedawna piszę swoją stronę domową, która i tak nie ujrzy pewnie nigdy światła dziennego. Lecz chodzi o to, że wraz z rozbudowywaniem możliwości tejże strony, przychodzą mi cały czas nowe pomysły, które motywują i zmuszają mnie do nauki kolejnych rzeczy. Myśle, że teoria to raz, a potem trzeba rzeźbić, rzeźbić, trochę poczytać i dalej rzeźbićtongue.gif Taka moja skromna uwaga, możliwe, że ktoś zna jakiś złoty środek, ale ja jestem jeszcze newbie smile.gif
ixpack
Napisz skrypt który na podstawie długości i szerokości geograficznej oblicza odległość pomiędzy punktem A i B, a następnie kolejny, gdzie na podstawie miejsca A i danego promienia wyznacza wszystkie punkty (miasta), które znajdują się w zasięgu danego promienia.

Podpowiedź: wzór haversine'a.

Tu masz bazę miast

Zadowolony?

Mi znalezienie bazy zajęło kilka dobrych dni ciągłego szukania w google... Podobna baza kosztuje około 1800$/rok - doceń smile.gif

Skrypty nie są trudne - sęk żebyś dobre funkcje wbudowane użył (zabawa na 2-5 dni)

Kolejna rzecz: napisz sobie swój cms, ecommerce - następnie weź się za OOP - przepisz wszystko na OOP. I teraz poszukaj pracy jako freelancer - i rób to za pieniążki smile.gif
nakers2
ixpack uważasz że to dobre zadanie dla kogoś kto nie wie jak można wykorzystać np. funkcje i klasy? rozumie... ale kompletnie nie ma pojęcia jak się i do czego wykorzystuje?

w dodatku w tym zadaniu co mi wyznaczyłeś trzeba działać na wzorze, trójkątowanie?, czysta matematyka - ale mnie to nudzi ^^ hehe

ja się od początku uczyłem php by móc kiedyś napisać wymarzoną grę w przeglądarce, nie boje się godzin dni miesięcy by osiągnąć stopień zaawansowania bym mógł to kiedyś zrobić
0xp3
Jeżeli twoim celem w nauce PHP jest jak już napisałeś gra na przeglądarce napisz, sobie na razie surową strone html/css otóż tej gry. Potem dodaj do niej rejestracje/logowanie system newsów, czy co tam ci w duchu zagra smile.gif Jak załapiesz już o co chodzi, zabierzesz się za silnik gry i do przodu wink.gif
ixpack
@nakers2 sęk w tym, że najlepiej nauczyć się pływać na głębokiej wodzie.

Matematyka? Tak - ale ona potrzebna jest NON-STOP wink.gif. Pogmeraj w google - na 99% przyda Ci się wszystko, co wykorzystasz przy tworzeniu ww. rzeczy. A ten 1%?
Nie przewidzisz co Ci się przyda, a co nie... Najlepiej moim zdaniem zapytać się siebie co chcesz zrobić (już odpowiedziałeś - grę) i to zrobić smile.gif

Już teraz zacznij OOP nie czekaj na poznanie wszystkiego (podstawy znasz, w reszcie pomoże manual) - bo to trochę jak jedzenie na zapas... Jesteś maratończykiem, a zamiast biegać - jesz... A jak dojdzie do biegu to nie pobiegniesz bo będziesz za tłusty wink.gif

Czyli co? Gra w której będziesz akceptował płatności (premium waluta w grze wink.gif) - tam będziesz miał logowanie, zarządzanie kontem usera, mailing, oop to mus - podziel ładnie kod tak, żebyś ładnie go mógł później rozbudować.

Rozrysuj sobie wszystko na kartkach, struktury baz danych (mysql workbench jest świetny do diagramów, gdzie wszystko jest na talerzu...), struktury i zależności klas, funkcji, przemyśl - zejdzie Ci miesiąc na samym planowaniu albo i więcej i rób smile.gif nie pytaj innych "co" - ale jak - starając się samemu kombinować.

Pozdr... Ten topic bardziej się nadaje do hyde park'u ;]
nakers2
Cytat
struktury baz danych (mysql workbench jest świetny do diagramów, gdzie wszystko jest na talerzu

a nie lepiej od razu wszystko robić w phpmyadmin ?

jeżeli chciałbym od razu zacząć tę gre robić po mały przy okazji "ćwiczyć" to musiałbym już naucz się javascript / ajax
ponieważ gra którą chciałbym stworzyć miałaby się opierać w całości o mape 2d, więc kolejne rzeczy do zapamiętania i wyuczenia... a z samych klas już leże, za dużo do głowy wbije i dojdzie do tego że już trudniej będzie mi się ogarnąć w tym wszystkiem
yevaud
teraz rob tanie zlecenia
przeczytaj http://blog.wilgucki.pl/2011/05/umiem-php-co-dalej.html
nakers2
nie interesuje mnie zarabianie na programowaniu, traktuje to jako zwykłe "zainteresowanie" (coś ciekawego co chciałbym umieć) a przynajmniej na razie, jestem dopiero 3 gimnazjum ^^

yevaud
nie powiedzialem "rzuc szkole, zostan ninja i zyj z programowania", tylko "rob tanie zlecenia".

Zamiast wymyslac sobie bezcelowe zadania "zrobie strone o niczym i wiele sie przy tym naucze, bede ja modyfikowal przez 3 lata i 5 osob ja odwiedzi", "naucze sie OOP!, na pewno wiele mi to da", "przeczytam 3 ksiazke o ZF"
1. mozesz zrobic cos co ma sens i ktos tego uzyje
2. nauczysz sie rzeczy ktore sa potrzebne w praktyce, a nie teorii ktora moze sie przyda, a moze nie
3. nauczysz sie jak wykorzystywac wiedze ktora juz masz
4. nauczysz sie troche kontaktu z klientem i zarzadzania projektem
5. poznasz pare CMS, Frameworkow itp, bo bedziesz musial je modyfikowac
6. cos do cv
7. ktos Ci za to zaplaci
8. 99% rzeczy i tak musisz sie nauczyc na zadaniach praktycznych - OOP tez
... more

nakers2
trzeba było tak od razu, dzięki za wskazówki
blooregard
Cytat(yevaud @ 2.05.2011, 14:15:25 ) *
nie powiedzialem "rzuc szkole, zostan ninja i zyj z programowania", tylko "rob tanie zlecenia".

Zamiast wymyslac sobie bezcelowe zadania "zrobie strone o niczym i wiele sie przy tym naucze, bede ja modyfikowal przez 3 lata i 5 osob ja odwiedzi", "naucze sie OOP!, na pewno wiele mi to da", "przeczytam 3 ksiazke o ZF"
1. mozesz zrobic cos co ma sens i ktos tego uzyje
2. nauczysz sie rzeczy ktore sa potrzebne w praktyce, a nie teorii ktora moze sie przyda, a moze nie
3. nauczysz sie jak wykorzystywac wiedze ktora juz masz
4. nauczysz sie troche kontaktu z klientem i zarzadzania projektem
5. poznasz pare CMS, Frameworkow itp, bo bedziesz musial je modyfikowac
6. cos do cv
7. ktos Ci za to zaplaci
8. 99% rzeczy i tak musisz sie nauczyc na zadaniach praktycznych - OOP tez
... more

Nauka programowania na projektach robionych na zlecenie to najszybsza droga do ich zawalenia i narobienia kłopotu sobie i zleceniodawcy.

Tym bardziej dla kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia, jak w praktyce użyć funkcji (kwestia ogarnięcia pojęcia "obiekt" to już dla niego będzie zupełny kosmos ).

A potem zdziwienie, że często firmy boją się dawać zlecenia freelancerom, bo sie już nacięli na takich, co uczyli się operacji na otwartym sercu na żywym pacjencie tongue.gif

yevaud
edit: faktycznie troche przesadzilem, przeczytalem oryginalny wpis jeszcze raz i przydaloby sie jednak zrobic pare malych treningowych rzeczy za friko smile.gif zeby wiedziec po co te wszystkie mechanizmy i jak ich uzywac

Cytat(blooregard @ 2.05.2011, 15:08:42 ) *
Nauka programowania na projektach robionych na zlecenie to najszybsza droga do ich zawalenia[...]

najwyzej jakis zawali. Przeciez nie powiedzialem "zbuduj komus obiektowy framework na zlecenie". Znaczna wiekszosc tanich zlecen to sa proste modyfikacje typu "potrzebuje dodatkowe pole w formularzu" albo "potrzebuje zeby mi ktos zrobil layout do joomli". Jesli powie klientowi, ze jest jeszcze troche zielony, ale za to zrobi po kosztach, a jak mu sie nie uda to powiadiadomi w przeciagu 2 dni, to prawdopodobnie obie strony beda zadowolone. Nie kazdy klient chce "na wczoraj" i "piekny, bezpieczny kod z ktorym milo sie pracuje i bedzie sie nadawal do dalszej rozbudowy".

Tym bardziej dla kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia, jak w praktyce użyć funkcji (kwestia ogarnięcia pojęcia "obiekt" to już dla niego będzie zupełny kosmos ).

kolega z tego co mowil, wie jak uzywa sie funkcji, googla i chce sie uczyc. Juz taka wiedza wystarczy do 5-10% bardzo tanich zlecen

A potem zdziwienie, że często firmy boją się dawać zlecenia freelancerom, bo sie już nacięli na takich, co uczyli się operacji na otwartym sercu na żywym pacjencie tongue.gif

mowimy o tanich zleceniach, a od tego sa tanie zlecenia zeby poczatkujacy programista mogl na nich trenowac smile.gif Nikt w szpitalu nie posyla internow do operacji na otwartym sercu, ale do robienia zastrzykow i opatrywania skaleczen juz owszem. Firmy boja sie dawac zlecenia freelancerom nie dlatego, ze boja sie ze freelancer tego nie zrobi albo zrobi zle, tylko dlatego ze boja sie ze freelancer zniknie nagle i nie bedzie z nim kontaktu smile.gif Podsumowujac: jesli ktos placi za godzine pracy 2.50-5zl to mysle, ze nie spodziewa sie po drugiej stronie boga programistow, a jesli sie spodziewa to juz jego problem i jego pokreconego swiatopogladu smile.gif
nakers2

Nie brałem się za obiekty ale co jest trudnego w pojęciu "obiekt"?questionmark.gif

A i przy okazji, właśnie czytałem jakiś post że przy nauce obiektowego reszte mozna wyrzucić? to prawda?
rodzi się jakaś "nowa logika" która ma wpływ na "podstawy php" ?

i czy jest to konieczne do gier viaww?
yevaud
Cytat(nakers2 @ 2.05.2011, 19:51:11 ) *

aksjomaty logiczne pozostaja te same wink.gif ale zmienia sie perspektywa - bardzo
nakers2
Cytat(yevaud @ 2.05.2011, 19:59:05 ) *
aksjomaty logiczne pozostaja te same wink.gif ale zmienia sie perspektywa - bardzo

aha i niezbędne to do gier viaww? sleep.gif
jak w skali od 1-10 trudniej to ogarnąć niż całe "podstawy" które już znam?

Bags_Bunny
Cytat(nakers2 @ 2.05.2011, 18:51:11 ) *
Nie brałem się za obiekty ale co jest trudnego w pojęciu "obiekt"?questionmark.gif

Dobre podejście. Paradoksalnie ogrom osób ma straszny problem ze zrozumieniem semantyki słów "klasa" i "obiekt".

A i przy okazji, właśnie czytałem jakiś post że przy nauce obiektowego reszte mozna wyrzucić? to prawda?

Java jest wyłącznie obiektowa i powstają w niej całkiem spore aplikacje, więc najwyraźniej można.

Zdefiniuj podstawy PHP. Składnia? Funkcje? Nie widze różnicy. Tu nie chodzi o podstawy PHP. Tu chodzi o podstawy programowania. Język to tylko medium.

i czy jest to konieczne do gier viaww?

A czym się różni gra od czegokolwiek innego? IMO niczym. Jak się uprzesz to i liniowo napiszesz wink.gif. Tylko po co...
nakers2
Cytat(Bags_Bunny @ 2.05.2011, 20:11:28 ) *
A czym się różni gra od czegokolwiek innego? IMO niczym. Jak się uprzesz to i liniowo napiszesz wink.gif. Tylko po co...

Zapamiętam co mi napisałeś, dzięki za odpowiedź. Wezmę się za te obiekty, ale za jakiś czas... najpierw poświęcę bardzo dużo czasu na przećwiczenie tego co już się nauczyłem, żeby mi się nic nie mieszało.
blooregard
Cytat(yevaud @ 2.05.2011, 18:42:52 ) *
kolega z tego co mowil, wie jak uzywa sie funkcji, googla i chce sie uczyc. Juz taka wiedza wystarczy do 5-10% bardzo tanich zlecen

Z tego, co napisał w pierwszym poście wynika cos zupełnie innego, ale niech będzie - chce się uczyć, dobrze, niech się uczy, jak będzie miał problemy, to się pomoże tongue.gif
W sumie nie prosi o gotowca, a to już coś.

Cytat(yevaud @ 2.05.2011, 18:42:52 ) *
Podsumowujac: jesli ktos placi za godzine pracy 2.50-5zl to mysle, ze nie spodziewa sie po drugiej stronie boga programistow, a jesli sie spodziewa to juz jego problem i jego pokreconego swiatopogladu smile.gif

Jeśli ktokolwiek oferuje takie pieniądze za cokolwiek, to już nie jest kwestia pokręconego światopoglądu, ale całkowitego oderwania od rzeczywistości i przypuszczam, że zrobienie czegokolwiek dla niego będzie graniczyło z cudem ze względu na masę problemów nie związanych konkretnie z samym zleceniem, ale właśnie zleceniodawcą biggrin.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.