Cytat(nekomata @ 2.05.2011, 12:30:10 )

Ja bym to załatwił tak :
- link bym zrobił .htaccessem żeby wychodziło /album/id które będzie przekazywane do GET
- Pobierasz z bazy :
- zdjęcie o podanym id
- Używając COUNT(idPhoto) WHERE idPhoto < GET_ID_ZDJECIA AND idAlbum = GET_ID_ALBUMU (dodajesz tylko +1 i masz np. Zdjęcie 4..) ... zapisujesz powiedzmy jako $numer_zdjęcia
- Używając COUNT(idPhoto) WHERE idAlbum = GET_ID_ALBUMU (I masz już dwie zmienne potrzebne do "Zdjęcie 4 z 15" ) zapisujesz powiedzmy jako $ilość_zdjęć
- Jeśli $numer_zdjęcia < $ilość_zdjęć wyświetlasz link do następnego zdjęcia.. czyli odebrany GET +1.
- Jeśli $numer_zdjęcia == 0 wyświetlasz link do poprzedniego....
Chyba dosyć rozpisałem całą sprawę... oczywiście możesz użyć jednego zapytania aby pobrać wszystkie potrzebne dane , ale nie chce mi się kombinować żeby ci to napisać teraz.
Dzięki. Zmieniłem w warunku na <= ale to generalnie to samo co + 1 w tym przypadku

SELECT COUNT( idPhoto )FROM photos WHERE idPhoto <= GET_ID_ZDJECIA AND idAlbum = GET_ID_ALBUMU
Co linku do kolejnego zdjęcia to GET_ID_ZDJECIA + 1 jest nie wystarczające, ponieważ kolejne ID + 1 może należeć do innego albumu, więc należy to rozwiązać inaczej. Zastanawiam się jak ...