Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor w konsoli Linux
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
boe666
Witam. Szukam edytora który działa w konsoli (tryb tekstowy), posiada podswietlanie składni ale co najważniejsze, analizuje projekt w całości i np. podpowiada nazwy klas w obiektach. Do tej pory pracuję w zwykłym F4 w MC, tyle tylko ze plików w projekcie przybywa, obiektów i ich metod też, i zaczynam się gubić (dublowanie metod, funkcji itp). Pracuje w otwartych terminalach ssh bezpośrednio na plikach na serwerze.

Czy ktoś znalazł już dobre rozwiązanie działające w trybie tekstowym ?
Crozin
VIM? Chociaż nie korzystałem z niego w "projektach" powinien dać radę.
thek
Google: linux console text editor
I nie tylko Vim okazuje się, że istnieje wink.gif
baranek77
sprobuj nano bardzo fajny
phpowiec84
sam używam starego poczciwego MC wink.gif
elektrrrus
Do prowadzenia proektów gdzie potrzebujesz analizy metod, podpowiadania itd to raczej tylko odpowiednio skonfigurowany vim. Warto rozważyć czy wygodniej nie byłoby skorzystać z opcji projektu zdalnego w netbeans czy eclipse.
uupah5
Emacs oraz jego elementy: etags i ctags

SebaZ
Emacs? Vim? w konsoli? tosz tym to można się pochlastać. Nano, pico owszem ale nie vim czy emacs. Poznanie skrótów to jakaś paranoja. Gra nie warta świeczki dla osoby, która jeszcze tego nie zna. IMO używają tego tylko wyjadacze sprzed 10-15lat gdzie nie było innych narzędzi.

Poza tym zdalny dostęp przez netbeans czy inne IDE będzie o niebo lepszym rozwiązaniem.
erix
Cytat
Poznanie skrótów to jakaś paranoja. Gra nie warta świeczki dla osoby, która jeszcze tego nie zna.

Znam osoby, które sobie to chwalą.

Nie mieszaj z błotem narzędzia, którym nie potrafisz się posługiwać.
Zyx
SebaZ, z całym szacunkiem, ale nie masz pojęcia, o czym piszesz. Zarówno Vim, jak i Emacs żyją, mają się dobrze i ich tajniki poznają kolejne pokolenia informatyków, którzy wolą pracować z samą klawiaturą lub mają dużo do robienia w konsolach. A to, który z nich to już tylko kwestia osobistych upodobań.
mikiz65
Polecam MC.
artur_dziocha
Cytat(mikiz65 @ 23.10.2011, 18:16:37 ) *
Polecam MC.

http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Commander -to raczej nie jest edytor
boe666 jak chcesz to mogę Ci podesłać moje ustawienia VIM-a. Dla mnie działa wszystko OK
nospor
@mikiz65 czytaj proszę co pisze autor a nie bez sensu nabijasz posty
Cytat
Do tej pory pracuję w zwykłym F4 w MC, tyle tylko ze plików w projekcie przybywa, obiektów i ich metod też, i zaczynam się gubić

Autor wątku używa MC i pyta się o coś lepszego, a Ty mu polecasz MC wacko.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.