Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana typu pola
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
luksi_s
Witam!

Mam wielki problem ze zmianą typu pola w tabeli z varchara na integer'a
probowalem tworzyc nowe pole i przenosic tam dane i wywalało mi blad

ERROR: column "czlon_user2" is of type integer but expression is of type character varying

dodam ze dane w polu aktualnym sa liczbami od 1-6 znaków.
Czy jest jakis sposób na zamiane tego typu pól lub czy jest mozliwosc prawodłowo posortować liczby trzymane w takim polu?
Jabol
bo to są różne typy danych... pomyśl może o zastosowainu jakiejś funkcji (a w ostateczności napisz sobie taką w c/perl/python, chociaż myśle, że coś w rodzaju stringtointeger jest dostępne...). Poszukaj w funkcjach (/df w psql o ile się nie myle).
luksi_s
ok ... cos mi sie wydaje ze bedzie problem smile.gif
... a czy jest sposob zeby posortowac to pole?
jak na razie sortuje sie w bardzo dziwny sposob, a to pewnie dlatego ze dane sa traktowane jako lancuchy znakow a nie liczby !?

podrawiam
Jabol
czemu? zrób po prostu tak:[sql:1:3f3b92a3ff]UPDATE tabela SET nowepole=strtoint(starepole)[/sql:1:3f3b92a3ff]I tak to ma wyglądać, tylko zamień tą funckję na tą jakąś tam (albo napisz sobie w plpgczymśtam) funkcje, która zamienia string na int (jestem pewien, że taka jest, musisz ją tylko znaleźć).
Możesz też spróbować zrobić casting
Kod
pole::integer
ale nie wiem czy to zadzaiała.
luksi_s
... niestety nie udało mi się znalesc funkcji odpowiadającej "strtoint" w postgresie.
Czy jest inny sposob czy tylko na piechotke ?
zalew
probowales moze funkcji trimujacych?.. pole char zapelnia wolne miejsce spacjami, dlatego pewnie baza traktuje ci to jako string i nie przeniesie.. jak obetniesz spacje to powinno zaakceptowac to jako liczbe hmm? taki pomysl..
Jabol
ach... a ja weszłem do psql'a, dałem df *int* i znalazłem (sory, że dopiero teraz, ale miałem problemy z bazą):
funckje:
smallint int2(text)
integer int4(text)
bigint int8(text)
czyli dajesz sobie[sql:1:31bd867f68]UPDATE tabela SET nowepole = int4(starepole);[/sql:1:31bd867f68]zamieniając int4 na funkcje zwracającą odpowiedni dla pola "nowepole" typ danych
Możesz też zrobić tak[sql:1:31bd867f68](...)ORDER BY int4(pole)[/sql:1:31bd867f68]

pozdrawiam, Adam
luksi_s
... no moze teraz nie wywali mojej wiadomosci.
Dziekuje za pomoc i za lekcje, działa ok.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.