Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Deinstalacja Linuxa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Pawel_W
Witam,

otóż posiadam laptopa z windowsem 7 na jednej partycji i ubuntu na drugiej

teraz pojawia się pytanie: jak odinstalować linuxa? przeczytałem w internecie, że wystarczy sformatować partycję z linuxem, a następnie odpalić windowsa z dyskietki

teraz pojawia się moje pytanie: nie dostałem żadnej dyskietki / płytki / czegokolwiek z windowsem razem z laptopem smile.gif

co należy zrobić w takiej sytuacji? smile.gif

z góry dziękuję za odpowiedzi
Hpsi
masz nr seryjny na lapku do windowsa, jesli chcesz sformatowac, ściagnij jakąś kopie windy z netu nagraj na płytę i w czasie instalacji wpisz klucz który znajduję się na spodzie laptopa tongue.gif
Pawel_W
mam zainstalować windowsa jeszcze raz? no way! biggrin.gif
erix
Nie.

Wywalasz linuksa, odpalasz W7 z płytki, konsola odzyskiwania i naprawiasz bootmanagera. To wszystko. wink.gif
rw11
Format partycji z linuxem, a potem to co tu jest opisane czytaj
Jabol
Pytanie wstępne. Możesz się w ogóle zalogować do Windowsa?
Pawel_W
nie, przy starcie wywalało błąd gruba

przywaliłem z największego działa tzn. przeinstalowałem cały system, przynajmniej śmieci nie mam tongue.gif
Rid
Zainstaluj PartitinMagic lub jakiegoś inngo partition menagera ,który widzi partycję linuxową z pod windowsa i za pomocą takiego narzędzia możesz w prosty sposób usunąć,partycję linuxa lub ją sformatować do ntsf usuwając linuxa.
Fifi209
@up
A przeczytałeś jego post? Rozwiązał problem.
Pawel_W
problem był tego typu, że po usunięciu partycji zostało mi 280gb wolnego miejsca, z którym nie mogłem nic zrobić - system nie chciał mi go przydzielić (przy usuwaniu był alert że system ma za mało miejsca żeby dokonać usunięcia)
erix
A wystarczyło naprawić samego bootloadera... ^^.
kilab
@erix, oj tam, oj tam tongue.gif
Jak ktoś wcześniej wspomniał, do utworzenia nowej partycji z wolnego obszaru lub przydzielenia go do partycji istniejącej, wystarczyło użyć Partition Magic lub coś w podobie. Ew. Live jakiejś dystrybucji z gpartem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.