Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana wartości jeżeli wartość pola = BRAK
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
PoL4K
Witam!

Piszę program i jestem w trakcie pisania systemu autoryzacji.
Program sprawdza login, hasło oraz serial code, który jest przypisywany podczas uruchomienia programu, no i tutaj jest właśnie problem.

Mam taki kodzik:

1. SELECT username, password, serial FROM users WHERE username='" & TextBox1.Text & "' AND password='" & TextBox2.Text & "' AND IF serial='BRAK' then UPDATE users SET serial = REPLACE(serial, 'BRAK', '" & TextBox3.Text & "') end IF

I wywala mi taki błąd:
  1. You have an error IN your SQL syntax; CHECK the manual that corresponds TO your MySQL server version FOR the RIGHT syntax TO USE near 'serial='BRAK' then update users set serial = replace(serial, 'BRAK', 'BFEBFBFF00' at line 1

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
Crozin
Wątpię byś mógł wewnątrz zapytania SELECT wykonać jednoczeńsie drugie zapytanie aktualizujące inną tabelę. Prawdę powiedziawszy nie mam najmniejszego pojęcia czy taka konstrukcja jest w ogóle dozwolna przez standard SQL, ani czy jakikolwiek silnik takie coś obsługuje.

Pobierz dane, włączając w to kolumnę serial z "BRAK" (swoją drogą powinieneś użyć NULL) i po stronie aplikacji sprawdź czy ma taką wartość i jeżeli tak to wykonaj drugie zapytanie. Ewentualnie napisz procedurę, która będzie wykonywała dokładnie to samo, ale po stronie bazy danych.
PoL4K
Ok już mam smile.gif

Dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.