Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Część tekstu jako URL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LeNy
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam dylemat z moim skryptem wstydnis.gif
Otóż w bazie MysQl w tabeli mam tytuł Senzual feat. DJ Rabinu - Honey Honey 2011 i chcę stworzyć do tego zapytanie by sprawdzało z drugiej tabeli czy istnieje biografia artysty np Senzual i wtedy z całego tytułu Senzual feat. DJ Rabinu - Honey Honey 2011 samo Senzual było linkiem URL biografii. I tu mam pytanie jak coś takiego zrobić? Jakimi funkcjami się posłużyć? co_jest.gif

Z góry dziękuje za każdą pomoc rolleyes.gif
drozdii07
Dobrze zrozumialem ? Chcesz zrobic tak: wykonawca(przenosi do biografii) - tytul ?
LeNy
chodzi mi dokładnie o to że cały tutuł to Senzual feat. DJ Rabinu - Honey Honey 2011
I w tym tytule skrypt ma przeszukać w innej tabeli czy są biografie Senzual oraz Dj Rabinu jeśli tak to tytuł będzie wyglądał
Senzual feat. DJ Rabinu - Honey Honey 2011
w czym Senzual i Dj Rabinu to odnośniki do biografii
drozdii07
Cos jak na youtube smile.gif Ciezko bedzie bo jest feat. jakby wykonawca byl po , i w osobnej kolumnie to mozna by bylo explode po , a pozniej zapytanie do bazy i gotowe
LeNy
wiem o tym ale nie idę na łatwiznę i chcę tak zrobić smile.gif
drozdii07
nie wiem jak jest z biografia, ale jesli masz tam wyodrebniane imie i naziwsko to mozna by pobrac wszystkie imiona i strpos sprawdzic tytul smile.gif
EDIT: Literowki
rollen
Można tak jak wyżej, ale żeby zrobić to porządnie proponuję poczytać o indeksie typu FULLTEXT i wyrażeniu MATCH ... AGAINST.

Ewentualnie jeżeli bardzo wysoka wydajność jest potrzebana to pomoże Sphinx search Engine, albo Lucene

Gdzieś na forum PRO widziałem temat Wyszukiwarka. Możesz też tam looknąć
by_ikar
Coś jak last.fm tyle że tam raczej tak nie jest to zrobione, bo na dłuższa metę jest to średnio, lub nawet wcale to nie jest optymalne. Nie możesz dodać dodatkowych pól jak np "autor" i robić join z inną/innymi tabelami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.