Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]autologowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tukan
Witam,
piszę auto logowanie w php na ciasteczkach i mam parę pytań:
1. Co mam zapisywać w ciasteczkach? tylko login, ale to nie jest dobry pomysł, bo przecież ktoś może zmienić w ciachach login i zalogować się na kogoś innego, może id sesji, hmm.
2. Czy te dane jakoś szyfrować?
3. Ogólny plan jest taki: wchodzi ktoś na stronę, ja requairuje sprawdzenie po czy istnieją ciasteczka i czy są ważne, jeśli tak to go loguję. ( Dobrze myślę?)
Proszę o skorygowanie oraz naprowadzenie mnie na odpowiedni tok myślenia, oraz aby mój system logowania był bezpieczny. Najbardziej zależy mi na odpowiedzi na pytanie 1.
pozdrawiam
melkorm
Było ostatnio poruszane na forum ze 2 razy, a w przeszłości także pare razy, poszukaj to nie boli.

Edit:
Na wszystkie Twoje pytania były tam odpowiedzi.

Edit 2:
A że mi się nudzi masz link gdzie ktoś pytał o podobne rzeczy: łap
drozdii07
Ja bym zrobil w bazie dodatkowa kolumna, tam zapisujesz dla kazdego usera hash np. data+Haslo+sol i pozniej w ciastku dajesz ten sam hash a pozniej gdy ktos wchodzi to sprawdzasz. Oczywiscie hash w bazie i w ciastku tworzysz jednoczesnie zeby wszystko sie zgadzalo
tukan
Czyli mam taki pomysł:
W momencie wysłania formularza i zaznaczonej opcji autologowanie generuję hash z: loginu, meila id i daty czy czegoś podobnego, zapisuję w ciachu ten hash i login. Hash zapisuję również w bazie. Przy wejściu na stronę klienta:
1. Sprawdzam czy jest ciasteczko i jego ważność
2. Biorę login, oraz hash z ciastek, a następnie spradzam czy hash w bazie i w ciastku jest taki sam dla loginu pobranego z ciasteczek, jeśli tak loguję gościa
Powiedźcie mi czy to jest dobry pomysł, a przede wszystkim czy bezpieczny, może niepotrzebnie utrudniam.
melkorm
1. nie musisz zapisywać hash'a w bazie, niepotrzebne moim zdaniem.
2. W ciachu możesz zapisywać id użytkownika zamiast loginu.
drozdii07
To z czym pozniej porowna hash ? Jesli by chcial zrobic data+login to i tak by musial gdzies przechowac date smile.gif
melkorm
hash możesz zrobić z danych user'a które się nie zmienią w długim czasie i tyle, hash z tych samych danych daje ten sam hash.

Zresztą się powtarzam wszystko pisałem w tamtym topic'u .
tukan
To proszę, odpowiedzcie jednoznacznie na to pytanie:
Jak stworzyć w pełni bezpiecznego hasha, tak aby móc potem sprawdzić jego poprawność?
drozdii07
sposob melkorma bedzie jednak lepszy bo nie zajezdza tak bazy snitch.gif i tak jak ktos odkoduje hash to bedzie mial nasze dane..
P.S 100 post :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.