Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: passthru exec kody błędów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek172
Witam.

Przegrzebałem cały internet i nie mogę znaleźć rozpiski co oznaczają poszczególne kody błędów zwracane przez passthru() oraz exec()

mój kod:

1. passthru("./ffmpeg.exe -vcodec png -i \"./" . $videofile . "\" -ss " . $time . " -vframes 1 -f image2 - ", $ret);

zwraca mi błąd numer 2, za chiny nie wiem co on oznacza...

Jedyne do czego udało mi się dokopać to kod 127, oznacza bodajże, że dany plik nie jest wykonywalny.

A co z resztą kodów?

Pozdrawiam, Łukasz!
rollen
Hmm...
O ile exec zwraca ostatnią linijke z outputu danego polecenia o tyle passthru nie zwraca, żadnej wartości...

Kody błędów? Rozumiem, że zmienna $ret przyjmuje wartość 2. O to ci chodzi...

To jest wartość zwrócona przez program wywołany prze exec/passthru. W twoim wypadku ffmpeg....
Ogólnie się przjeło, że program zwraca wartość 0, gdy wszystko jest ok.
Jeżeli program zwróci coś innego to to jest błąd wewnętrz programu. I to od fantazji autora tego oprogramowania, poszczególne kody oznaczają, co oznaczają. Także kodów szukaj w instrukcji/dokumentacji dostawcy tego programu(ffmpeg).
misiek172
testowałem kod na komputerze i wszystko jest ok,

gdy execuje ten program, nie ważne czy z jakimiś parametrami czy nie, zawsze jest to samo, nie wiem dlaczego, może być tak, że serwer nie obsługuje tego programu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.