Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt sklepu internetowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
drozdbartek
Witam. Z racji tego iż jest to mój pierwszy temat wypadało by się przedstawić. Nazywam się Bartek. Teraz idę do klasy III gimnazjum. Z html'em mam styczność od 3 lat, z php od roku, a z mysql od kilku miesięcy. Co nieco już umiem, ale czasami mam problemy. Teraz też mam pewien problem. Piszę skrypt sklepu internetowego. Już na samym początku nie wiem co zrobić. Mam formularz:
  1. <form action="zest.php" method="POST" onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false">
  2. Imię: <input type="text" name="imie"/><br>
  3. Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko"/><br>
  4. Chcę zamówić:<br>
  5. <table cellpadding="10">
  6. <tr><td>Nazwa:</td><td>Ilość:</td><td>Cena:</td><td>Ilość do zam.</td></tr>
  7. <?
  8. while($wiersz = mysql_fetch_row($wyk)){
  9. echo '<tr><td><input type="checkbox" name="zamow[]" value="'. $wiersz[1] .'"/>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .' zł</td><td><input type="text" name="ilosc'. $wiersz[0] .'"/><input type="hidden" name="id" value="id'. $wiersz[0] .'"/></td></tr>';
  10. }
  11. ?>
  12. </table>
  13. <input type="reset" value=" Wyczyść "/>
  14. <input type="submit" value=" Zestawienie "/>
  15. </form>

W formularzu występują pola do wpisania swoich danych, pola typu checkbox do wybrania artykułów i pola do wpisania ilości zamawianego artykułu. Następnie mam plik w którym są wyświetlane dane dotyczące zamówienia: imie, nazwisko i wybrane artykuły ilość cena za jeden typ artykułów i cena całkowita. Na początku zamiast pola checkbox miałem pola radio i wszystko było ok, ale teraz nie wiem jak zrobić wyświetlanie danych. Prawdopodobnie źle wysyłam dane. Może jest ich za mało, może za dużo. To jest główna część drugiego pliku:
  1. $zap = "SELECT `id`, `nazwa`, `cena` FROM `artykuly`";
  2. $wyk = mysql_query($zap) or die(mysql_error());
  3. ?>
  4. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
  5. <html><head>
  6. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
  7. </head>
  8. <body>
  9. Imię: <?php echo $_POST['imie']; ?><br>
  10. Nazwisko: <?php echo $_POST['nazwisko']; ?><br>
  11. Zamówienie:<br>
  12. <?php
  13. $all_num = count($_POST['zamow']);
  14. if(is_array($_POST['zamow']))
  15. {
  16. $i=1;
  17. foreach($_POST['zamow'] as $value)
  18. {
  19. $zamow .= $value;
  20. if($i<$all_num)
  21. {
  22. $zamow .=";";
  23. }
  24. ++$i;
  25. }
  26. }
  27.  
  28. $zam = explode(";", $zamow);
  29. for( $x = 0; $x < count($zam); $x++ ){
  30. while($wiersz = mysql_fetch_row($wyk)){
  31. if($wyk[$x] == $wiersz[1]){
  32. echo $wyk[$x] .'<br>';
  33. }
  34. }
  35. }
  36. ?>
  37. <a href="index.php">Powrót</a>
  38. </body>
  39. </html>

Ten drugi plik chyba nie działą tak jak należy:/ jest to dopero początek. W poprzednim pliku(tym z odbieraniem informcji z pola radio) nieco się zagubiłem i zaczełęm pisać od początku. Proszę o wskazówki i uwagi dotyczące mojego postępowania w tej sprawie
Rid
Proponowałbym zapoznać się z prawidłowym schematem budowy formularzy.U Pana jest poważny problem z domykaniem tagów.Proponowałbym jakiś kurs PHP pełno tego w google ,zapoznać się z budową formularzy i przeanalizowąć z tym co Pan już zrobił.Niech Pan się nie zraża i próbuje dalej ,najlepiej jest się uczyć na własnych błędach,a w Pana formularzu jest ich po prostu Pełno.

Forum PHP i ja trzymamy kciuki: )
drozdbartek
Właściwie to opierałęm się o ten poradnik. Dodałem do niego zczytywanie danych z mysql. Wszystko działało jak zamiast pola typu checkbox było pole radio. Wiem, że jeszcze muszę się dużo nauczyć, dla tego postanowiłem zapytać się tutaj co robie źle, żeby się tego jeszcze poduczuć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.