Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nagłówki - Dziwne zablokowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matrik
Witam
Zauważyłem, że jeśli zacznę pobierać większy plik z serwera na jednej domenie adres.pl np. adres.pl/plik.rar (~15mb),
to nie mogę przeglądać żadnej podstrony, dopóki się nie pobierze. Czy jest wina wysłanych nagłówków, czy serwera?
Fifi209
Masz na myśli pobieranie normalnie przez przeglądarkę?
morbic
Albo pada upload na serwerze, albo Twój net nie wytrzymuje. Możesz w tym czasie przeglądać inne strony?
Fifi209
Cytat(matrik @ 7.07.2011, 20:35:53 ) *
to nie mogę przeglądać żadnej podstrony, dopóki się nie pobierze.

Cytat(morbic @ 7.07.2011, 21:50:40 ) *
Możesz w tym czasie przeglądać inne strony?

Czytanie ze zrozumieniem
drozdii07
No wlasnie.. strona w znaczeniu calkiem inna np. google.com
by_ikar
No jeżeli pobieranie pliku osiąga max twojego łącza, to raczej ciężko wydusić więcej. Również miewam takie sytuacje, rozwiązaniem mogłoby być jakieś ograniczenie downloadu, czy coś. Bo tak się dzieje na różnych stronach. Ostatnio coś pobierałem, chyba obraz płyty ubuntu i jak neta mam 10mb, tak leciało dość mocno powyżej możliwości mojego internetu, w efekcie czego do czasu aż się nie pobrało, poruszanie po innych stronach, albo było niekomfortowe, albo nie było wcale możliwe.
Fifi209
Jak możesz pobierać ponad prędkość łącza? Coś oszukane.
muk4
@Fifi209
Czasami zwiększają przepustowość np. w nocy.
thek
@Fifi: możliwe jeśli dynamiczny przydział pasma, a jest w osiedlówce z sensownym adminem. Dobry konfig i przy niskiej w danej chwili ilości userów w sieci z automatu dzieli pasmo po równo dla każdego, nawet jeśli przekracza przepustowość dynamiczna podaną na sztywno jako maksymalna. Jeśli Cię temat interesuje zajrzyj choćby co to shaperd (linux). Kumpel w sieci userom zrobił i zapomnieć można o wrednych pijawach zapychających innym łącze. P2p są wredne i korzystają z pełnej mocy zawsze, co blokuje pasmo innym programom i userom w sieci.

@matrik: najprawdopodobniej łącze zapychasz tym downloadem i przez to całe połączenie zdycha. Twój komp bowiem wysyła informacje zwrotne do serwera czy pakiety doszły. W ten sposób przy dużych prędkościach zapychasz nie tylko download, ale o wiele słabszy zazwyczaj upload. I to on może nawet Cię zablokować tak, że nie wykorzystujesz pełnej mocy łacza. System bowiem musi tyle potwierdzeń wysyłać, że nie wyrabia z nowymi połączeniami. Zastosuj sobie jakiś program do limitowania przepustowości, tak by zostawić sobie zawsze trochę pasma wolnego.
by_ikar
Da się czasami wykorzystać więcej łącza niż jest to nam przydzielone, ale to tak jak napisał @thek tylko w przypadkach kiedy twoja przepustowość jest przydzielana dynamicznie. W domu w wolnej chwili mogę nagrać zrzut ekranu najpierw testując swoje łącze na jakiejś stronie, a następnie pobierając coś z strony, gdzie wiem że mój transfer znacznie zostanie przekroczony.
Fifi209
Cytat(by_ikar @ 8.07.2011, 09:14:52 ) *
W domu w wolnej chwili mogę nagrać zrzut ekranu najpierw testując swoje łącze na jakiejś stronie, a następnie pobierając coś z strony, gdzie wiem że mój transfer znacznie zostanie przekroczony.

Te testujące łącze można sobie o kant dupy rozbić, mam 32Mbit/s gwarantowane, czyli nie DO 32. smile.gif I co? Na jednym pokaże mi 15 na drugim 40, a jak pobieram jakiś plik to jest wszystko normalnie.

Co do stron gdzie transfer zostanie przekroczony - np. moja sieć połączyła się w silesia lan i mamy transfery do nich po 50Mbit/s, pewnego razu gdy miałem 8Mbit/s w umowie, wszedłem na "tester" łącza i co? 50Mbit/s bo akurat sobie trafił na serwer spięty z silesia lan haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.