Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie skryptu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Giluś
Cześć, aktualnie robię pewien skrypt który bym chciał sprzedać i chciałbym zabezpieczyć go aby była jedna licencja na 1 domenę lub IP, ale nie wiem jak to zrobić, wiem że bym musiał stworzyć na swoim serwerze bazę danych gdzie by były zapisywane dane i później w swoim skrypcie zrobić, żeby sprawdzało czy w bazie jest taki rekord - to potrafię, ale jak zabezpieczyć, żeby można było zmienić kod skryptu, ale nie można było usunąć tego mojego zabezpieczenia ?
Kokocky
Cytat
żeby można było zmienić kod skryptu, ale nie można było usunąć tego mojego zabezpieczenia

jedno wyklucza drugie, gdzieś słyszałem o kompilatorach php, że zamiast tekstu masz w plikach .php masz gotową aplikację i nie można zajrzeć do źródła tym samym dokonać jakichkolwiek modyfikacji, ale się tym nie bawiłem to za wiele pomóc nie mogę.
michaJlS
Zmień model biznesu, sprzedawaj w saas. Najlepsze zabezpieczenie.
gac3k
możesz poczytać o ionCube, to jest jakieś rozwiązanie
kiler129
Cytat(gac3k @ 20.07.2011, 22:26:42 ) *
możesz poczytać o ionCube, to jest jakieś rozwiązanie

....którego obejście to 10 minut szperania w google smile.gif

Najskuteczniejsza metoda to obfuskacja (tak to się na polski tłumaczy?) kodu i kroki prawne - nic więcej nie zrobisz. Nie licz, że uda Ci się zatrzymać nielegalną dystrybucję - nawet Microsoft i inni mają z tym duży problem ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.