Jest sobie strona, niech będzie to: www.mojadomena/aktualnosci na której wyświetla się pięć newsów z bazy danych (każdy news ma dodany atrybut id=”news-1”, id=”news-2”… id=”news-5” wartości liczbowe są kolejnymi wierszami gdzie id jest kluczem głównym w MySQL). Jako że podstrona aktualności pobiera newsy z bazy, oczywiste jest, że będzie ich coraz więcej, zatem wykorzystuję paginację, w której kolejne pięć nowości będzie znajdowało się na stronie www.mojadomena/aktualnosci,2 , następne na www.mojadomena/aktualnosci,3 itd.
Sortowanie rzecz jasna jest malejące, ponieważ każdy nowy wpis otrzymuje wyższy numer id który musi wyświetlać się na pierwszej podstronie www.mojadomena/aktualnosci , co za tym idzie, news o id=”news-6”, czyli ten najnowszy powoduje, że id=”news-1”, który jeszcze przed chwilą był na podstronie www.mojadomena/aktualnosci teraz przeskakuje na www.mojadomena/aktualnosci,2
Nie byłoby w tym nic niepokojącego mnie, gdyby nie fakt, że chciałbym móc odnosić się do poszczególnych nowości z innych podstron (tudzież z kanału RSS/Atom) za pomocą kotwic do nich (na zasadzie www.mojadomena/aktualnosci#news-3 itp.)
Problem mam nadzieje jest zrozumiały. Ponieważ przy pięciu newsach w bazie wiem, że odnośnik www.mojadomena/aktualnosci#news-3 zadziała prawidłowo, ale gdy ilość wpisów w bazie będzie już dajmy na to 9, to prawidłowo odnośnik powinien wskazywać na www.mojadomena/aktualnosci,2#news-3 przy 15 wpisach w bazie ten znów nie zadziała, bo należy użyć wówczas www.mojadomena/aktualnosci,3#news-3. Czyli prawidłowy adres jest zależny od ilości wpisów w bazie.
Jakie widzicie rozwiązanie takiego problemu? Zaznaczam, że zależy mi na tym, żeby móc odnieść się do poszczególnych newsów zarówno z innych podstron, jak i kanału RSS/Atom.
Za wszelkie sugestie dziękuję