lukasz3961
1.08.2011, 19:23:31
witam,
potrzebuje kupic laptopa, takiego na ktorym bez problemu dzialalby w jednym czasie wlaczone 2 przegladarki, Netbeans i powiedzmy gg oraz skype. chcialbym, zeby to nie mulilo. grafika sie nie interesuje i w gry tez nie gram. co mozecie polecic sensownego w jak najnizszej cenie, powiedzmy kolo 2000 zlotych?
ewentualnie o jakie parametry powinienem zadbac, bo szczerze mowiac nie mam pojecia o hardware
pozdrawiam!
darko
1.08.2011, 19:38:31
Minimum 2 Gb ramu, to podstawa zwłaszcza dla netbeansa i jednocześnie np. nowego firefoxa. Reszta Cię nie interesuje. Z takim budżetem przejrzyj ofertę asusa albo acera ewentualnie jakieś niskobudżetowe Lenovo.
lukasz3961
1.08.2011, 19:44:44
dzieki, wlasnie pare razy mi sie przewinelo, ze do programowania warto wziac Lenovo. czyli do dzialania Netbeansa i Firefoksa musze stawiac na RAM, a co z procesorami? jakies dwurdzeniowe, czy cos?
darko
1.08.2011, 19:46:21
Sam mam lenovo i jestem bardzo zadowolony

Procesor pełni drugorzędną, musiałbyś zorientować się w cenach i ewentualnie nieco skorygować swój budżet.
lukasz3961
1.08.2011, 19:53:41
no wlasnie nie orientuje sie w cenach dlatego pytam na forum. myslalem ze cos do 2 tysiecy sie da. myslisz, ze musze dolozyc cos? jakie Ty masz Lenovo?
elektrrrus
1.08.2011, 22:09:01
Moim zdaniem 2GB pamięci to za mało. Netbeans+2 przeglądarki+jakieś serwery w tle i pamięci dużo nie zostaje. Dodatkowo jak Ci przyjdzie do głowy jakaś wirtualizacja to koniec.
4GB pamięci to minimum dla wygodnej pracy.
Co do sprzętu - polecam HP z serii ProBook. Paviliony to masówka i są do niczego, ProBooki to solidna seria, w którą sam zdecydowałem się wejść jakiś czas temu i sobie chwalę. Powinno Ci się udać zmieścić z jakimś tańszym probookiem w tym budżecie. Godne uwagi są też Lenovo, mimo przewijajacych się informacji że Acery są już lepsze niż kiedyś mnie nie przekonują po zajrzeniu do środka.
Celujesz w coś mniejszego (~13,3 cali) czy większego (15-17 cali)? Ma długo trzymać na baterii, czy nie musi? Waga mała (~1,8kg) czy większa (~4kg)?
Do zastosowań co napisałeś nada się właściwie prawie wszystko, co ma procesor na poziomie co najmniej c2d i 4GB ramu.
lukasz3961
2.08.2011, 19:31:08
raczej 15 cali, 17 to za duzy, 13 za maly:P
bateria nie musi dlugo trzymac, bo raczej tylko w domu bede z niego korzystal, no ale ogolnie lepiej, zeby jak najdluzej, bo roznie bywa

waga tak samo jak bateria...
zalezy mi po prostu na swobodnym programowaniu w Netbeansie, kiedys moze nawet w Javie.
ktos moze wiecej cos o tych PRobookach HP? sam sie sklaniam ku Lenovo, ale nie jest to wymagane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.