Pracuje na FW CodeIgniter i z góry mam narzucony MVC więc też tak się też uczyłem. Ale zauważyłem, że łatwiej mi było napisac bibliotekę z funkcjami do połączeń z bazą danych , do których wysyłamy m.in. nazwę tabeli, kolumnę w której szukamy, czego szukamy, limit i początek pobierania elementów.
Na początku oczywiście stosowałem wszystkie założenia MVC. Kontroler i widok w CI to raczej normalka, ale zauważyłem, że obywam sie bez modeli i jakos nie widze znacznych problemów w pracowaniu nad taką stroną. Dodam też, że już kilka razy zdarzyło mi się przeglądać taki kod bo musiałem coś zmienić lub dodać i nie było żadnych problemów.
Teraz całe sedno.
Dostałem propozycje pracy w pewnej firmie i chodzi mi własnie o te modele. Nie chciałbym robic tego wszystkiego pod siebie bo jesli dojdzie do tego, że zastąpi mnie ktos inny to żeby nie miał problemu z czytaniem mojego kodu. Kiedyś (bez tej biblioteki DB) miałem osobny model do każdego kontrolera. A każdy kontroler był jakby osobną funkcjonalnością serwisu. Czy to tak właśnie ma wyglądać? Że mamy powiedzmy 10 kontrolerów a do tego 10 osobnych modeli? Wg mnie to marnotrawstwo naszego czasu i palców bo jesli mi dobrze się pracuje z taką biblioteką do połączeń z DB to po co miałbym pisać każdy model i to jeszcze tak, że każdy jest prawie taki sam.
Troszkę nalałem wody ale mam nadzieje, że mnie zrozumiecie.

Co o tym myślicie?