Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Gdzie trzymać dane między żądaniami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wnovak
Witam,

Mam pytanie, piszę właśnie CMF i w funkcjach przekierowujących na inne podstrony np. w przypadku gdy formularz nie został wypełniony prawidłowo i wyświetlam go raz jeszcze z wpisanymi danymi i komunikatem o błędzie przy danym polu. Użycie ciasteczek czy sesji będzie bardziej odpowiednią metodą na przesłanie danych formularza (dane wprowadzone + błędy) będzie zapisanie tego w ciasteczku czy w sesji? Na początku tego drugiego żądania pobiera dane i usuwam je z sesji/ciasteczka.
Dane o zalogowaniu użytkownika jak i inne dane potrzebne w dłuższym okresie czasu trzymam w sesji. Ale nie wiem co będzie lepsze w przypadku danych trzymanych tylko na jedno żądanie.
IceManSpy
A nie lepiej na tą samą podstronę?

Możesz też wrzucić to do jakiejś tablicy, zserializować a potem przerzucić ciachem lub sesją.
wnovak
no dokładnie to zwykle jest tablica, którą serializuje i wrzucam, tylko gdzie ?

a miejsce na które przekierowuje jest bez różnicy, klasa obsługująca żądanie zawsze sprawdza czy nie jest to przekierowanie.
IceManSpy
Możesz wrzucić do ciastka lub do sesji. Bo serializacja polega na zamianie obiekty / tablicy / inny na stringa, więc możesz go wrzucić do ciastka lub sesji a potem deserializować.
wnovak
hmmm, proponuję abyś przeczytał jeszcze raz moje pytanie. pytam gdzie lepiej to trzymać. nie tłumacz mi co to jest serializacja i deserializacja bo oczywistą sprawą jest że w ciasteczku trzymamy wartość typu string i to sobie można przeczytać w dokumentacji http://www.php.net/manual/en/function.setcookie.php a ja pytam czy w takim przypadku jak zaprezentowałem lepiej użyć ciastek czy sesji a nie jak to zrobić. chodzi mi o to żeby ludzie którzy mają w tym temacie jakieś praktyczne doświadczenie odpowiedzieli jak to zrobić zgodnie ze standardami jeśli takie istnieją
ano
Tego typu dane trzymaj w sesji.
wnovak
ok, a możesz chociaż trochę wyjaśnić, czemu ?
IceManSpy
Łatwiej się operuje na sesji, bo tak jak na tablicy. A ciastka musisz ustawić ręcznie. A poza tym ciastka ktoś może podglądnąć, a dane w sesji nie, bo są trzymane na serwerze, a na kompie usera tylko ID sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.