wnovak
7.08.2011, 10:14:46
Witam,
Mam pytanie, piszę właśnie CMF i w funkcjach przekierowujących na inne podstrony np. w przypadku gdy formularz nie został wypełniony prawidłowo i wyświetlam go raz jeszcze z wpisanymi danymi i komunikatem o błędzie przy danym polu. Użycie ciasteczek czy sesji będzie bardziej odpowiednią metodą na przesłanie danych formularza (dane wprowadzone + błędy) będzie zapisanie tego w ciasteczku czy w sesji? Na początku tego drugiego żądania pobiera dane i usuwam je z sesji/ciasteczka.
Dane o zalogowaniu użytkownika jak i inne dane potrzebne w dłuższym okresie czasu trzymam w sesji. Ale nie wiem co będzie lepsze w przypadku danych trzymanych tylko na jedno żądanie.
IceManSpy
7.08.2011, 10:22:34
A nie lepiej na tą samą podstronę?
Możesz też wrzucić to do jakiejś tablicy, zserializować a potem przerzucić ciachem lub sesją.
wnovak
7.08.2011, 11:16:06
no dokładnie to zwykle jest tablica, którą serializuje i wrzucam, tylko gdzie ?
a miejsce na które przekierowuje jest bez różnicy, klasa obsługująca żądanie zawsze sprawdza czy nie jest to przekierowanie.
IceManSpy
7.08.2011, 11:21:03
Możesz wrzucić do ciastka lub do sesji. Bo serializacja polega na zamianie obiekty / tablicy / inny na stringa, więc możesz go wrzucić do ciastka lub sesji a potem deserializować.
wnovak
7.08.2011, 11:25:57
hmmm, proponuję abyś przeczytał jeszcze raz moje pytanie. pytam gdzie lepiej to trzymać. nie tłumacz mi co to jest serializacja i deserializacja bo oczywistą sprawą jest że w ciasteczku trzymamy wartość typu string i to sobie można przeczytać w dokumentacji
http://www.php.net/manual/en/function.setcookie.php a ja pytam czy w takim przypadku jak zaprezentowałem lepiej użyć ciastek czy sesji a nie jak to zrobić. chodzi mi o to żeby ludzie którzy mają w tym temacie jakieś praktyczne doświadczenie odpowiedzieli jak to zrobić zgodnie ze standardami jeśli takie istnieją
Tego typu dane trzymaj w sesji.
wnovak
7.08.2011, 14:01:44
ok, a możesz chociaż trochę wyjaśnić, czemu ?
IceManSpy
7.08.2011, 15:32:49
Łatwiej się operuje na sesji, bo tak jak na tablicy. A ciastka musisz ustawić ręcznie. A poza tym ciastka ktoś może podglądnąć, a dane w sesji nie, bo są trzymane na serwerze, a na kompie usera tylko ID sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.