Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budować plik INI czy zapisać w tablicy?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
WebCM
Aktualnie przechowują informacje o typach zawartości w pliku INI:
  1. [1]
  2. name=art
  3. table=arts
  4. table2=artstxt
  5. comm=1
  6. rate=1
  7. pl=Artykuły
  8. en=Articles
  9.  
  10. [2]
  11. name=file
  12. table=files
  13. rate=1
  14. comm=1
  15. pl=Pliki
  16. en=Files
  17.  
  18. [3]
  19. name=img
  20. table=imgs
  21. rate=1
  22. comm=1
  23. pl=Zdjęcia
  24. en=Photos
  25.  
  26. [4]
  27. name=link
  28. table=links
  29. get=adr
  30. comm=linkFull
  31. rate=1
  32. pl=Linki
  33. en=Links
  34.  
  35. [5]
  36. name=news
  37. table=news
  38. table2=newstxt
  39. comm=1
  40. pl=Nowości
  41. en=News

Do pliku types.ini można dopisać inne typy. Rozszerzam obsługę rozszerzeń. Problem w tym, aby dodać nowe typy automatycznie. Napisanie biblioteki do tworzenia plików INI to nie problem. Tylko czy plik INI w tym przypadku będzie lepszym wyjściem od tablicy PHP?
  1. $types = array(1 => array(...), 2 => array(...));
bądź
  1. return array(1 => array(...), 2 => array(...));
Odczyt danych odbywa się tak:
  1. $types = parse_ini_file('cfg/types.ini'); //dla pliku INI
  2.  
  3. $types = array(); //lepiej zainicjować zmienną, bo types.php może być uszkodzony
  4. include 'cfg/types.php'; //dla tablicy w PHP
  5.  
  6. $types = include 'cfg/types.php'; //jeżeli plik zwraca tablicę słowem return
Budowanie plików PHP to nie problem. Napisałem do tego bibliotekę, a można nawet wywołać sam var_export($x,1). A może w PHP istnieje wbudowana biblioteka do budowania plików INI? Szukałem w podręczniku, ale nie znalazłem nerdsmiley.png
darko
Abstrahując od tego, co chcesz uzyskać, istnieje klasa do obsługi plików xml, dziwię się, że wolisz zapisywać dane do pliku zamiast do bazy, nie wspominając już o tym, że format xml byłby znacznie wygodniejszy i bardziej uniwersalny.
CuteOne
To już lepiej iść z duchem czasu i zamiast .ini / .xml / .svn użyć JSON - łatwy, przyjemny + dostęp z poziomu JS to banał

ps. oczywiście mówię tu o przechowywaniu informacji nie danych konfiguracyjnych wink.gif
ps2. XML... odkąd robię w "developerce" mam niesmak do tego formatu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.