Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
kamil_lk
Witam.
Proszę o jakieś słowo na temat mojego portfolio.
Odwiedź moją stronę
klocu
Cukierkowo, ale fajnie - pierwsze wrażenie.

Strona główna - radziłbym przebudować troszkę koncepcję tego bloku z treścią. Szczególnie jeśli chodzi o ten czarny blok - pusty i nie bardzo wiadomo co się z nim / w nim dzieje i jakie jest jego zadanie w tej części strony.
Portfolio - przekazujesz nazwę projektu jako parametr $_GET - a ja wpiszę sobie cokolwiek i dostaje szablon taki, jakby projekt o wymyślonej przeze mnie nazwie istniał
Kontakt - jak nic nie wpiszę do formularza - to dlaczego komunikat o błędzie pojawia mi się w polu "Tytuł wiadomości"?
Dalej - nie sprawdzasz czy mail jest poprawny pod względem składni (przechodzi "." - kropeczka)
Po podaniu jednej błędnej danej wszystko to co wpiszę idzie w cholerę, ta kwestia była już wielokrotnie przerabiana na forum przy okazji różnych projektów.

To samo co przy portfolio. Wpisanie wymyślonej nazwy podstrony pokazuje szablon jakby strona istniała, tyle że bez treści.

--
  1. <script type="text/javascript">
  2. // <![CDATA[
  3. new Image().src = 'graf/kontent-2.png';
  4. new Image().src = 'graf/kontent-3.png';
  5. new Image().src = 'graf/logo.png';
  6. new Image().src = 'graf/tlo.jpg';
  7. new Image().src = 'graf/menu-1.png';
  8. new Image().src = 'graf/menu-2.png';
  9. new Image().src = 'graf/menu-3.png';
  10. new Image().src = 'graf/menu-1-hover.png';
  11. new Image().src = 'graf/menu-2-hover.png';
  12. new Image().src = 'graf/menu-3-hover.png';
  13. new Image().src = 'graf/przycisk-wyslij.png';
  14. new Image().src = 'graf/przycisk-wyslij-hover.png';
  15. new Image().src = 'slider/skins/tango/przycisk-przewijania-lewy.png';
  16. new Image().src = 'slider/skins/tango/przycisk-przewijania-lewy-hover.png';
  17. new Image().src = 'slider/skins/tango/przycisk-przewijania-prawy.png';
  18. new Image().src = 'slider/skins/tango/przycisk-przewijania-prawy-hover.png';
  19. // ]]>

Czekaj, czekaj - a co to za cudak? Taki śmieszny preloader grafik, żeby były wczytane od razu ze wszystkim?
Z własnych obserwacji nie zauważyłem znaczących opóźnień jeśli wczytuję je tylko poprzez CSS.
bagsiur
Jeśli chodzi o wygląd to fajne wrażenie sprawia top. W moim odczuciu cała reszta do niego nie pasuje...
Damonsson
  2. // <![CDATA[
  18. new Image().src = 'slider/skins/tango/przycisk-przewijania-prawy-hover.png';
  19. // ]]>

Cytat
Czekaj, czekaj - a co to za cudak? Taki śmieszny preloader grafik, żeby były wczytane od razu ze wszystkim?
Z własnych obserwacji nie zauważyłem znaczących opóźnień jeśli wczytuję je tylko poprzez CSS.

A to żaden cudak, dlaczego śmieszny? I dlaczego się tego czepiasz? To dość trendy sposób smile.gif

Co do oceny strony, graficznie tylko, jest jakiś za duży kontrast, tło takie blade, a ten niebieski daje po oczach jak naga Carmen Electra wink.gif i ogólnie jest brzydko. Wygląda jakbyś top i stopkę wziął z jakiejś fajnej strony, a od siebie zrobił content. Bo top i stopka mi się podoba, ale kompletnie nie współgra ze środkiem.
Chciałem sprawdzić podatność na XSS w formularzu i wysłało mi formularz z bzdurnymi danymi, waliduj chociaż e-mail. A odpowiedź "Wiadomość została wysłana" czy jak to tam brzmi, daj gdzieś poza formularzem, a nie w inpucie.
Używasz tylko jCarousel, by wklejać całego jquery. W sumie nawet nie widzę, gdzie z tego jCarousel korzystasz.
Typografia leży... "Swoją pasję do tworzenia stron internetowych kreuję od lat gimnazjalnych, kiedy to wykonałem swoją pierwszą stronę wykorzystującą język html." do tego czcionka jest jakaś brzydka.
No i jak już to będziesz miał w wersji finalnej, to wrzuć na jakiś szybszy serwer, bo ten nie ogarnia.
kamil_lk
Dzięki za oceny. Głownie chodzi mi tutaj o stronę kodową niż o graficzną. smile.gif
kamil4u
Cytat
Głownie chodzi mi tutaj o stronę kodową

- zrób jakiś porządek - CSS koło siebie, JS też wink.gif
- skrypty JS wsadź do oddzielnego pliku *.JS - porządek musi być
-
Kod
<div id="background"></div>
z tego co widzę możesz ostylować <body>
- div o id="nawigacja" jest niepotrzebny - ostyluj ul
- używaj tylko angielskich nazw - ew. polskich, ale nie mieszaj języków
-
Kod
<div id="content_wrapper">...</div>
Używaj znaczników przydatnych w SEO - h1, h2, b, strong, a nie tylko <p>
- zamiast wypisywać wszędzie klasy użyj CSS i za pomocą niego zdefiniuj style konkretnych elementów -> myślę tu np. o <p> w div-ie content_wrapper
-
Kod
<p class="lewy">Copyright 2011 by Kamil Głuchowski</p>
Trudno to nazwać akapitem... użyj <span> lub czegoś podobnego

- na innych podstronach żadnych nowych uwag nie ma
- zdarzenia przypisuj przez skrypt, a nie w atrybucie onfocus czy innych - jak już korzystasz z jQuery to jest to jeszcze prostsze

Generalnie wygląd mi się nie podoba, ale ja często mam inaczej niż wszyscy( ,więc mną się nie kieruj), a kod jest dobrze napisany. Błędy te to są bardziej uwagi i gdyby ktoś zapłacił Ci za wykonanie strony to nie byłoby źle - raczej cieszyłby się niż smucił(oczywiście HTML i CSS, nie wiem jak PHP, a JS dużo nie użyłeś) wink.gif

Pozdrawiam
ShadowD
Mi się tylko wydaje czy zakładki przestały działać, wynika z postów na górze że coś działało, a teraz jest tylko strona główna. Dodanie domeny (kamilgluchowski.pl => kamilgluchowski.firehost.pl) nie pomaga.

Z kodem się wstrzymam do zobaczenia reszty podstron - na razie nie wiem gdzie są :-)

Co do grafiki, super pomysł na backGround, ale środek to już nie wiem dlaczego jest taki "z innej beczki", za dużo od siebie nie dodam wszystko było powiedziane, dodał bym treść w jakimś delikatnym bloku, może korzystać już z gotowych kolorów jak w bg?
#luq
Cytat(Damonsson @ 8.08.2011, 12:26:11 ) *
  2. // <![CDATA[
  19. // ]]>

A to żaden cudak, dlaczego śmieszny? I dlaczego się tego czepiasz? To dość trendy sposób smile.gif

@Damonsson Ty mówisz poważnie tak? A co to ma dać? ;>
Jeśli by dodać wyświetlanie jakiegoś loadera do czasu aż ostatni obrazek zostanie załadowany to okej ale w takiej postaci to ja sensu nie widzę.
Damonsson
Nie przyglądałem się jak tu jest to użyte. Ale weźmy przykładowo taki scenariusz:
Mamy sobie stronę, na której od razu w najbardziej widocznym miejscu mają się wyświetlić pewne grafiki (4 elementy, po 60kb każdy), bez których reszta strony jest nic nie warta. Więc jakbyś to inaczej zrobił, żeby wszystko dobrze wyglądało? Loader, na 1 sekundę? Załadowanie treści, która będzie widoczna i zrobi złe wrażenie przez jakąś 1sekundę czy 2s?
r4xz
czegoś tutaj nie rozumiem,

Projekt graficzny: ins.art.pl

galeria wykonanych prac:
"Portfolio ins.art
Projekt portfolio wykonany dla grafika komputerowego pracującego pod nazwą INSEKT."

na ins nic nie ma o wykonaniu strony przez ciebie... tutaj widzimy, że nie jest to twój projekt... śmierdzi mi to reklamą (a przynajmniej nieprzestrzeganiem regulaminu - "Dajemy pod ocene tylko swoje prace.")
Damonsson
Autor zrobił kiedyś kod dla ins.art
ins.art zrobiło szablon dla Autora

Dlatego zależy mu na ocenie kodu, bo kod pisał sam, a grafikę dostał. Bynajmniej ja to tak rozumiem. Nie wyczuwam tu żadnego spisku smile.gif
kamil_lk
Cytat(Damonsson @ 9.08.2011, 00:56:04 ) *
Autor zrobił kiedyś kod dla ins.art
ins.art zrobiło szablon dla Autora

Dlatego zależy mu na ocenie kodu, bo kod pisał sam, a grafikę dostał. Bynajmniej ja to tak rozumiem. Nie wyczuwam tu żadnego spisku smile.gif

Jest tak jak napisałeś smile.gif

Dzięki wam za wszystkie uwagi. Postaram się popoprawiać to co mam źle tak, aby było dobrze smile.gif

Pozdrawiam.
#luq
Cytat(Damonsson @ 8.08.2011, 21:34:23 ) *
Mamy sobie stronę, na której od razu w najbardziej widocznym miejscu mają się wyświetlić pewne grafiki (4 elementy, po 60kb każdy), bez których reszta strony jest nic nie warta. Więc jakbyś to inaczej zrobił, żeby wszystko dobrze wyglądało? Loader, na 1 sekundę? Załadowanie treści, która będzie widoczna i zrobi złe wrażenie przez jakąś 1sekundę czy 2s?

Przecież ten kod też tego nie robi smile.gif
Odpowiadając na pytanie - zrobiłbym warstwę przysłaniającą (czarna z opacity) normalnie wyświetlaną + loader a pod DOMReady ukrywałbym to.

Chodź możliwe, że tutaj chodziło o coś innego. Przeglądarka jest na tyle sprytna, że nie pobiera obrazków które nie są widoczne na stronie (:hover, display:none) i to może temu pomaga, hm? ;>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.