xxdrago
9.08.2011, 13:11:05
Witam, buduje newsletter i stanąłem na problemie jak wysłać do każdego e-mail z osobna głownie chodzi mi o to żeby po wysłaniu e-maila szedł następny jak takie coś zrobić? Mam nadzieje że da się to zrozumieć co napisałem
kudlatypawelek
9.08.2011, 13:19:00
Nie napisałeś gdzie przechowujesz dane osób, do których wysyłany będzie newsletter. Zakładając bazę danych możesz pobrać użytkowników i w pętli wysyłać do każdego emaila. Żeby nie narażać się na blokady serwerów warto wysyłanie obsługiwać cronem i jednorazowo wysyłać maila do określonej liczby odbiorców, jednocześnie aktualizując tych do których mail poszedł.
xxdrago
9.08.2011, 13:21:57
Dziękuję za odpowiedz,
wszystko jest trzymane w bazie danych (MYSQL). Myślę własnie nad pętlą while tylko nie wiem jak zapisać warunek.
kudlatypawelek
9.08.2011, 13:43:47
Tu raczej nie o while() chodzi, tylko o ustawienia dodatkowej kolumny w tabeli użytkowników (wartości 0/1). Selectem pobierasz te wiersze gdzie masz zero (na początku wszystkie wiersze mają 0) z odpowiednim limitem. W pętli wysyłasz maila i dajesz update z 0 na 1. Jak już nie będzie co pobierać z tabeli to znaczy, że doszedłeś do końca i warto wtedy dać globalnego update z 1 na 0 (przed kolejnym newsletterm). To tak w telegraficznym skrócie.
CuteOne
9.08.2011, 13:46:25
xxdrago
9.08.2011, 13:48:35
To jaką pętlą to zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.