Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z "czytaj więcej"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zelek8610
Witajcie!

piszę bo mam problem z php i bazą mysql...

mam taką stronkę w php

http://edu21.pl/test3usun.php

oto cały skrypt:

<?php

$uchwyt=mysql_connect('localhost','***','***')
or die('Nieudane połączenie z bazą danych...');
mysql_select_db('***')
or die('Nie udało się wybrać bazy danych...');
$sql = "SELECT left(tresc, 300) as tekst, left(tytul, 300) as przyciety_tytul, id FROM news ORDER BY id desc";
$wynik = mysql_query($sql) or die(mysql_error());

while($wiersz = mysql_fetch_assoc($wynik)){
echo '<b> ';
echo $wiersz['przyciety_tytul'] .'<br>';
echo '</b> ';
echo $wiersz['tekst'] . '';
echo '<br>';

echo "'<a href='nowe2.php?id=".$wiersz['id']."'> </i><b>...czytaj dalej<br><br><br></a>";

mysql_close($sql);

}
?>

jak kliknę w "...czytaj więcej" np. artykułu "Zmiana wysokości stawek minimalnych wynagrodzenia nauczycieli" to jestem przekierowany do pełnego artykułu do strony

http://edu21.pl/nowe2.php?id=35

tylko, że do samej góry, a ja chciałbym, żeby po kliknięciu "...czytaj więcej" użytkownik był "przenoszony" do danego, konkretnego pełnego artykułu, tak żeby go nie szukać go po całej stronie...

oto skrypt strony z pełnymi artykułami nowe2.php

<?
$uchwyt=mysql_connect('localhost','***','***')
or die('Nieudane połączenie z bazą danych...');
mysql_select_db('***')
or die('Nie udało się wybrać bazy danych...');

$link=mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id desc");
while($wiersz=mysql_fetch_array($link))
{
echo '<b> <font color="darkred"> <font size="2,5">';
echo $wiersz['tytul'];
echo '</b> (';
echo $wiersz['data'];
echo ')';
echo '<br> <font size="2"> <font color="navy"> ';
echo $wiersz['tresc'];
echo "<br>n";
echo "<br>n";
}
mysql_close($uchwyt);
?>

w przypadku gdyby coś w skrypcie nie było jasne proszę pytać biggrin.gif
skowron-line
Do linków musisz dodać kotwice
zelek8610
ale kotwice to możemy zrobić w html...powiem szczerze, że wątpie czy to pójdzie w php...jeżeli wiesz jak to proszę napisz jak ma to wyglądać i w jakim skrypcie smile.gif
skowron-line
Cytat(zelek8610 @ 9.08.2011, 21:18:46 ) *
ale kotwice to możemy zrobić w html...powiem szczerze, że wątpie czy to pójdzie w php...jeżeli wiesz jak to proszę napisz jak ma to wyglądać i w jakim skrypcie smile.gif

Z tego co się orientuję to PHP generuje HTML więc, podpowiem
  1. echo "'<a href='nowe2.php?id=".$wiersz['id']."#kotwica'> </i><b>...czytaj dalej<br><br><br></a>";
tu masz podpowiedz. I popraw 1 post dodając BBCODE.
zelek8610
poprawiłem na BBCODE, dodałem kotwicę do linku, ale i tak to nic nie zmieniło...czy muszę coś dodać do skryptu tam gdzie mam pełne teksty...przepraszam, że tak pytam, ale jeszcze nigdy nie robiłem kotwic w php/mysql...
skowron-line
Eh ta dzisiejsza młodzież jak już Ci napisałem kotwice robi się tak samo w HTML jak i w PHPie i samo słowo kotwica powinno Cie naprowadzić na rozwiązanie a ty nawet się nie pofatygowałeś żeby wrzucić to w google

1. <a href="a.php#abc">ABC</a>
  2. <br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br ><br >
  3. <p id="abc">abc</p>

Edit
Wiesz co to jest BBCODE i jak go używać na tym forum questionmark.gif
nospor
Problem nie ma żadnego związku z mysql. Problem jest na poziomie żłobka. Z racji, że nie mamy takiego działu przenoszę ciut wyżej - na przedszkole wink.gif

Cytat
.przepraszam, że tak pytam, ale jeszcze nigdy nie robiłem kotwic w php/mysql...
Kotwice robi się tylko i wyłącznie w html. Przyjmij to wkoncu do wiadomości. PHP zaś służy (w bardzo dużym skrócie mówiąc) do generowania kodu html. Jeśli więc robiłeś kotwice w html w php masz jedynie kod html wygenerować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.