Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o str_shuffle
Forum PHP.pl > Forum > PHP
derecyori
Witam wszystkich serdecznie,

moje pytanie dotyczy str_shuffle a dokładnie próby skorzystania z niego na wyrazach posiadających polskie znaki. Po przetworzeniu wyrazu np. krótko dostaję część liter plus dwa ślaczki. Czy wie ktoś może jak zrobić mieszanie liter w wyrazach z polskimi znakami ?

Obecnie mam to na zasadzie funkcji
  1. $dlugosc_wyrazu = strlen($str);
  2. for($z=0;$z<$dlugosc_wyrazu;$z++) {
  3. $tablica[$z] = substr($str, $z, 1);
  4. }

ale jak powiedział ktoś mądry po co tworzyć coś co już jest zrobione.

Do wszystkich "poszukaj w google" i "było na forum" zła wiadomość. Sprawdziłem. Na forum brak tematu z polskimi znakami i shuffle a google wyświetla 4 strony wyników też bez tego smile.gif

Całej reszcie z góry dziękuję za odpowiedź.
phpion
Cytat(derecyori @ 11.08.2011, 09:22:47 ) *
Do wszystkich "poszukaj w google" i "było na forum" zła wiadomość. Sprawdziłem. Na forum brak tematu z polskimi znakami i shuffle a google wyświetla 4 strony wyników też bez tego smile.gif

No ale do manuala to mogłeś zajrzeć. Znalazłbyś tam odpowiedź na swoje pytanie, a w zasadzie gotowe rozwiązanie. "Szukajcie a znajdziecie".

sekret.gif Przeczytaj komentarze.
derecyori
O tym zapomniałem smile.gif
Dzięki.

Dla wszystkich zainteresowanych przykład z manuala losuje tylko znaki z wyrazu nie przejmując się jego sensem. Przerobiony przykład poniżej.

1. function uni_shu($string, $format = 'utf8')
  2. {
  3. $chars = mb_strlen($string, $format);
  4. for($i=0; $i<$chars; $i++) $rands[$i] = mb_substr($string, $i, 1, $format);
  5. shuffle($rands);
  6. $z= NULL;
  7. for($i=0; $i<$chars; $i++) $z.= array_shift($rands);
  8. return $z;
  9. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.