Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana katalogu - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mikerow99
Mam katalog główny w którym są wszystkis skrypty, arkusze CSS itd. Chcę zrobić w katalogu głównym podkatalog, a w nim plik index.php, który by widział wszystkie skrypty z katalogu poniżej. Jak nie wyraziłem się jasno to dam takie coś:
/index.php
/styl.css
/skrypty.php
/strona/index.php
Chcę, żeby w strona/index.php było widoczne styl.css i skrypty.php. No to daje:
  1. include_once("../skrypty.php")
i wywala taki błąd:
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\xampp\php\PEAR\Config.php on line 80
No i co mam z tym zrobić? Są jakieś funkcję do zmiany katalogu?
set_include_path("../") nie działa.
thek
chdir ?

Ale myslę, ż chcesz, aby to było widoczne na stronie, więc jeśli zamierzasz wewnatrzskryptu uzywać funkcji pliku php, to dobrze zrobiłeś. problem jest zapewne w dołączanym pliku Config.php i jak byk to jest w komunikacie. Jeśli chodzi o css, js i inne, to ścieżki muszą się zgadzać względem pliku, w którym sie obecnie znajdujesz. Albo więc dasz ją w meta tak jak masz w include (z ../ ), albo stosujesz pełny adres.
mikerow99
Nie bardzo rozumiem o co chodzi w pierwszym zdaniu:) Ale chodzi mi po prostu o to, żeby w /strona/index.php do każdego adresu tak jakby dopisywało "../" na początku, czyli, żeby cofało się do katalogu wyżej.
Chciałbym móc pisać include_once "skrypt.php" w pliku /strona/index.php i żeby to działało tak samo jak w katalogu głównym (jak w /index.php). Da sie tak zrobić? Czy po prostu zdublować podkatalogi z / do katalogu /strona/?

Chodzi po prostu o to, żebym w katalogu /strona/ czuł się jak w katalogu / - to jest moim celem.

Chciałbym to potem na hosting wrzucić, ale skoro na localhoście są jakieś błędy PEAR to na hostingu jeszcze bardziej to się wykrzaczy, więc szukam jakichś funkcji do tego (żeby nie dublować katalogów).
thek
Jeśli nie rozumiesz co jest w pierwszym akapicie (ten z linkiem), to chyba kliknięcie w odnośnik i przeczytanie co pod nim jest, chyba nie jest jakimś znaczącym wysiłkiem smile.gif
mikerow99
Miałem na myśli oczywiście pierwszy akapit po linku do manuala smile.gif Oczywiście byłem tam już wcześniej (inaczej bym tego nie używał) i chyba faktycznie trzeba będzie wszystkie znaczniki meta i skrypty php przeładować do tego pliku (co jest z deka niewygodne) albo przenieść foldery (niepraktyczne;>).
shpaque
"./../skrypty.php"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.