Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak stworzyć plik .htpasswd?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Beacri
Witam, jakiś czas temu zacząłem bawić się plikami .htpasswd i .htaccess, jednak zawsze poruszało mnie pytanie: Jak je stworzyć? biggrin.gif jak próbuję stworzyć plik o takiej nazwie pod Windowsem to dostaję komunikat o niewłaściwej nazwie.

Wcześniej radziłem sobie przez kopiowanie tych plików i pisanie ich od początku.
erix
Cytat
Witam, jakiś czas temu zacząłem bawić się plikami .htpasswd i .htaccess, jednak zawsze poruszało mnie pytanie: Jak je stworzyć? jak próbuję stworzyć plik o takiej nazwie pod Windowsem to dostaję komunikat o niewłaściwej nazwie.

Zmądrzeć i przestać używać eksploratora.

A i zaprzyjaźnić się z tym "czarnym, paskudnym okienkiem" (czyt: konsola).
by_ikar
Pod windowsem nie utworzysz z exploratora pliku który ma jedynie rozszerzenie. Bo tak to wygląda dla windowsa, a jest to dla systemów linuxowych/unixowych i pewnie jeszcze jakichś oznaczenie że plik jest ukryty. Użyj jakiegoś programu, np ja sobie edytorem takie pliki zapisuje, nawet pewnie dowolnym klientem ftp który ma możliwość tworzenia nowych plików coś takiego wykonasz. Tyle że nie exploratorem.
erix
Cytat
Pod windowsem nie utworzysz z exploratora pliku który ma jedynie rozszerzenie. Bo tak to wygląda dla windowsa, a jest to dla systemów linuxowych/

Otwórz sobie, z łaski swojej, wiersz poleceń i wpisz:

Kod
echo "asdasd" > .htaccess

Cytat
Użyj jakiegoś programu, np ja sobie edytorem takie pliki zapisuje, nawet pewnie dowolnym klientem ftp który ma możliwość tworzenia nowych plików coś takiego wykonasz. Tyle że nie exploratorem.

Panel Sterowania -> opcje folderów -> "Ukryj rozszerzenia plików znanych typów" i hulaj dusza.

Jak się o czymś nie ma pojęcia, to się nie zabiera głosu.
by_ikar
Kod
Panel Sterowania -> opcje folderów -> "Ukryj rozszerzenia plików znanych typów" i hulaj dusza.

Jak się o czymś nie ma pojęcia, to się nie zabiera głosu.

mhm to stwórz taki plik, następnie weź sprawdź jakie ma rozszerzenie. Windows nie tworzy plików "pozostałe" masz do wyboru np notatnik, to ci stworzy txt.

EDIT, oczywiście ciągle pisze o exploratora, nie o wiersz poleceń..
erix
Cytat
mhm to stwórz taki plik, następnie weź sprawdź jakie ma rozszerzenie. Windows nie tworzy plików "pozostałe" masz do wyboru np notatnik, to ci stworzy txt.

No to mówię - tworzysz jakikolwiek, używasz tamtej opcji, o której wspomniałem i zmieniasz sobie rozszerzenie na jakie chcesz.
by_ikar
Ale zrozum że tak się nie da w windowsie. Spróbuj tak zrobić to ci będzie krzyczeć że nieprawidłowa nazwa. Spod exploratora, czyli katalogi, pulpit itp. Nawet notatnikiem jak tak spróbujesz zrobić to domyślnie nada ci txt. Proste byłoby utworzenie pliku powiedzmy tekstowego i zmienienie nazwy, ale tak się nie da. ja to zawszę robię edytorem, który takiego akurat ograniczenia nie ma, lub jakimś klientem ftp (winscp na pewno tak może i totalcommander też).
erix
Cytat
Ale zrozum że tak się nie da w windowsie. Spróbuj tak zrobić to ci będzie krzyczeć że nieprawidłowa nazwa.

A może przeczytaj uważniej treść tego komunikatu, a nie od razu nie da się? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.