Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona w php nie czyta rosyjskich literek w Netscape.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzesgrzes
Mam kilka stron pisane cyrylicą - rosyjski, białoruski, ukraiński, bułgarski czy też arabski.
Wszystkie teksty, które sa na stronie, są wczytywane z plików. Nie wiem co się dzieje, ale w IE wszystko jest dobrze. Natomiast jak przeglądam ją z Netscape lub z przeglądarek linuksowych - na stronie widzę same szlaczki i rozwala mi całą stronę.

Gdzie może tkwić problem?

Adres witryny http://www.religia.pl

Bardzo proszę o pomoc.
mazy
powinieneś w tym pliku z textem zrobić sekcję <head> i odpowiednie kodowanie. powinno pomóc.
DeyV
Nie wiem, jak wyglada sytuacja cyrylicy, ale prawdopowodnie podobnie do kodowania języka polskiego. To znaczy mamy do wyboru kodowanie windows, i Latin. I jak zwykle wspaniałego standardu windows (1250) niektóre przeglądarki nie rozpoznają.
Najprawdopodobniej podobnie jest z cyrylicą. Na Twoich stronach używasz kodowania win-1251. Może pomogłaby zmiana na inne, np. koi8-r, lub choćby pisanie pełnej nazwy kodowania, czyli windows-1251.
A może unicode?
grzesgrzes
Niestety, to nic nie pomaga. Zrobiłem tak, jak napisaliście, ale bez poprawy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.