Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na łanach tego forum, i mam nadizeję, że nie ostatni :P :)
System
centos 5.6
PHP 5.2.10 (cli) (built: Nov 13 2009 11:24:03)
httpd-2.2.3-45.el5.centos.1
Mam problem z instalacją xdebug:
Instalowalem xdebug (xdb) ze źródeł, z kompilacją (phpize, ./configure, make, make install), a także z pear install.
Moduł instlował/kompilował się bez problemów, problemem za to jest podłączenie go pod php.
Powinien on być podłączony przez zend_extension = module.so
Niestety, to rozwiązanie nie działa, nie działąją zend_extension= zend_extension_ts= zend_extension_nts=.
Zależnie gdzie umieściłem linijkę ładowania zend_extension to apache albo startował albo udawał że startuje a potem okazywało się, że nie żyje jak chciałem zrestartować.
Jedyna opcja, jaka pozwoliła mi na załadowanie xdb, to zwykły extension=module.so, ale niestety, pomimo, że chodził to nie zawsze. Przy proóbie profilowania skryptu, raz dawał wyniki, raz nie. Przy zadaniach z crona dostawałem informację, że musi być załadowany przez zend_extension a nie extension.
Moduł podłącałem na wszystkie możliwe sposoby, przez dodanie xdebug.ini w katalogu php.d jak i bezpośrednio w php.ini (na początki, w środku i na końcu pliku) - nie działa.
Czy ktoś ma rozwiązanie na ten problem? Bo mnie już szlag trafia... albo jakiś inny profiler do php (darmowy).
Pozdrawiam