Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Centos 5.6 + xDebug
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
gacekssj4
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na łanach tego forum, i mam nadizeję, że nie ostatni :P :)

System
centos 5.6
PHP 5.2.10 (cli) (built: Nov 13 2009 11:24:03)
httpd-2.2.3-45.el5.centos.1

Mam problem z instalacją xdebug:

Instalowalem xdebug (xdb) ze źródeł, z kompilacją (phpize, ./configure, make, make install), a także z pear install.
Moduł instlował/kompilował się bez problemów, problemem za to jest podłączenie go pod php.

Powinien on być podłączony przez zend_extension = module.so
Niestety, to rozwiązanie nie działa, nie działąją zend_extension= zend_extension_ts= zend_extension_nts=.
Zależnie gdzie umieściłem linijkę ładowania zend_extension to apache albo startował albo udawał że startuje a potem okazywało się, że nie żyje jak chciałem zrestartować.

Jedyna opcja, jaka pozwoliła mi na załadowanie xdb, to zwykły extension=module.so, ale niestety, pomimo, że chodził to nie zawsze. Przy proóbie profilowania skryptu, raz dawał wyniki, raz nie. Przy zadaniach z crona dostawałem informację, że musi być załadowany przez zend_extension a nie extension.

Moduł podłącałem na wszystkie możliwe sposoby, przez dodanie xdebug.ini w katalogu php.d jak i bezpośrednio w php.ini (na początki, w środku i na końcu pliku) - nie działa.

Czy ktoś ma rozwiązanie na ten problem? Bo mnie już szlag trafia... albo jakiś inny profiler do php (darmowy).

Pozdrawiam
erix
Skompiluj też PHP ręcznie. Wcale bym się nie zdziwił, jakby PHP było starsze niż wymagana wersja dla xdebug, którą ściągnąłeś.
gacekssj4
Dzięki za odp.

Tego jescze nie robiłęm, ale jeśli chodzi o dobór wersji to używałem:
http://xdebug.org/find-binary.php

Więc strona xDebug'a mi to podsuneła, co teoretycznie powinno być ok. Dlaczego centos nie ma w repozytoriach sprawdzonego xdebug'a... what a world..
Cóż, spróbuję - jak dam radę tongue.gif

Edit: O.o, Apache to zła kategoria?
erix
Cytat
Więc strona xDebug'a mi to podsuneła, co teoretycznie powinno być ok. Dlaczego centos nie ma w repozytoriach sprawdzonego xdebug'a... what a world..
Cóż, spróbuję - jak dam radę

Może ma sprawdzonego, ale paczkerzy tych dwóch pakietów raczej się nie porozumiewają. ;p

Cytat
Edit: O.o, Apache to zła kategoria?

PHP + xDebug nie muszą działać na Apache. Możesz ten tandem odpalać z konsoli albo z innego serwera; demon nie ma tu nic do rzeczy.
gacekssj4
Znalazłem coś tutaj: ale mam nowszą wersję. http://bugs.xdebug.org/view.php?id=346

Będę próbował 5.2.17 w takim to razie
Nigdy php'a nie kompilowałem, więc proszę o lekką pomoc smile.gif. przy configure mam mnóstwo parametrów, jeden z nich mi się wykrzacza: '--with-apxs2=/usr/sbin/apxs'

Mam to olać? Nie mam takiego pliku?
Czy wystarczy potem tylko zamienić otrzymane usr/bin/php na nowe?
erix
Cytat
Nigdy php'a nie kompilowałem, więc proszę o lekką pomoc . przy configure mam mnóstwo parametrów, jeden z nich mi się wykrzacza: '--with-apxs2=/usr/sbin/apxs'

Musisz podać ścieżkę do tego narzędzia u siebie. Niekoniecznie jest akurat tutaj. Poza tym, chyba wymagało to jakiejś dodatkowej paczki. Ja Ci nie powiem, bo już od dawna nie używam tego muła, jakim jest Apache, a jak już, to zawsze kompilowałem osobno.

Cytat
Mam to olać? Nie mam takiego pliku?

Patrz: wyżej. Olać możesz, gdy podpinasz PHP jako (Fast)CGI. To coś jest niezbędne, gdy podpinasz PHP via mod_php.

Cytat
Czy wystarczy potem tylko zamienić otrzymane usr/bin/php na nowe?

make install powinien powstawiać wszystko, gdzie trzeba. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.