mentoos
17.09.2011, 23:53:41
Chcę pracować zawodowo jako programista, w związku tym cały czas się uczę. Kłopot w tym, że jest jeszcze wiele rzeczy do nauki i nie bardzo wiem jak to wszystko poskładać do kupy, żeby można było uczyć się jak najszybciej.
Aktualnie jestem na etapie nauki języka C z książki Język ANSI C oraz Javy, chciałbym nauczyć się także jak najszybciej Assemblera.
Bardzo interesuję się również elektroniką, staram się też zdobywać wiedzę z tej dziedziny na temat działania tranzystorów, układów scalonych, bramek logicznych mikrokontrolerów itp.
Programiście przyda się także wiedza na temat sieci komputerowych, więc kupiłem książkę Biblia TCP/IP.
Jak widać, jest kupa materiału do nauki: elektronika, język C, Java, sieci komputerowe. Jak proponowalibyście rozłożyć ten materiał i jaki polecacie sposób nauki, żeby wszystko w miarę szybko ogarnąć i zacząć stosować?
tehaha
18.09.2011, 12:10:17
skoro chcesz pracować zawodowo w tym temacie, to przede wszystkim powinieneś się rozejrzeć jakie umiejętności są wymagane i mile widziane na takich stanowiskach. I jedna ważna rzecz - nie próbuj uczyć się wszystkiego bo jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego. Wybierz sobie to co najbardziej Ciebie interesuje, zobacz czego oczekują pracodawcy i rozwijaj się jako specjalista w danym temacie, a nie człowiek orkiestra. A co do rozłożenia materiału to chyba nie da się tak jednoznacznie stwierdzić bo to kwestia indywidualna i sam musisz przejrzeć materiały i sobie to ułożyć. Najlepiej zacząć od czegoś co Ci najłatwiej wchodzi do głowy i najbardziej interesuje, wtedy nauka będzie bardzo owocna.
qrooel
18.09.2011, 12:24:14
Na sam początek proponuję zmienić forum na jakieś od C, Javy. ;>
Domyślam się, że znajdziesz tam więcej fachowców od tych tematów.
dlugi_as
18.09.2011, 17:27:34
Proponuje zaczac od PHPA
Crozin
18.09.2011, 17:54:40
@dlugi_as: Tak, bo PHP to podstawa w programowaniu niskopoziomowym.
Co do tematu - określ konkretnie co chcesz robić. Z opisu można wywnioskować, że interesuje Cię ogólnopojęte programowanie niskopoziomowe, więc C to dobry wybór (zresztą C zawsze warto znać).
Theqos
19.09.2011, 07:02:40
Kolega idzie na jakieś studia, bo takie inżynierskie by były jak znalazł. Javę możesz sobie na początek odpuścić, przynajmniej na pierwszy rok i przerobić przy nauce programowania obiektowego.
Do twojej listy podstaw dodałbym też budowę i działanie systemów operacyjnych i architekturę komputerów. W miedzyczasie jedziesz esencję programowania, czyli algorytmy i struktury danych. To wszystko niezapominając o podstawach z matmy. Tak czy siak materiału jest na parę ładnych lat. Aha i programuj coś, żeby nie stracić zapału. Na początek mogą być jakieś zadanka z OI.
Jeżeli chodzi o kolejność to zobacz sobie na siatki na studiach
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...%C5%82%C3%B3wna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.