Pracuję od dłuzszego czasu z CodeIgniter-em i zagłębiam się coraz bardziej w OOP. Napisałem sobie małą klasę, do tego model i kilka widoków (jak to MVC) i teraz moje pytanie. Czy wysyłać (za pomocą klasy CI) dane do widoku tworzac nowe zmienne czy może niektóre dane używać w polach klasy?
Zastanawia mnie co jest szybsze dla skryptu i wygodniejsze dla programisty. Do tej pory wysyłałem wszystko do widoku za pomocą klasy CI, która tworzy nowe zmienne dostepne w widoku, ale wydaje mi się, że używanie pól klasy jest lepszym wyjściem bo nie trzeba nic na nowo tworzyć i definiować ponieważ te pola są od razu dostępne na poziomie widoku.
Prosiłbym o zdanie starszych programistów, czy mój tok myślenia jest dobry?
PS. @Do moderacji: Nie wiedziałem gdzie dać temat, czy tu czy do Framework-ów, więc jeśli zły to prosze o przeniesienie.
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Zamiast używać wielu pól danej klasy, na początku kazdej klasy zdefiniować puste pole np, $ViewData = array(); i podczas działania skryptu, dodawać kolejne wartości pod dany indeks. W taki sposób nie musiałbym zupełnie nic wysyłać do widoku, automatycznie wszystkie publiczne pola klasy byłyby tam widoczne a klasa odpowiedzialna za wysyłanie danych do widoku i wywoływanie widoku nie musiała by tworzyc nowych zmiennych co wg mnie zwiekszyłoby troszeczkę szybkość w większych, bardziej rozbudowanych skryptach.
Co Wy na to?