Cześć!
Mam pomysł na pewien serwis i zabieram się za jego realizację od strony technicznej.
Na początek chcę znaleźć CMS'a odpowiadającego moim wymaganiom i wdrożyć go.
Portal docelowo będzie średniej wielkości.
Moje wymagania:
- dobry system ankiet, bo mój serwis będzie się opierał właśnie na oddawaniu głosów w ankietach (ankiety 2-3 rodzajów);
- stabilność i niezawodność;
- duże możliwości zmian ze strony wizualnej, żeby CMS zbytnio nie ograniczał mojej wizji;
- prosta obsługa.
Podstawowe funkcje serwisu:
- system rejestracji użytkowników;
- tylko zarejestrowani mają dostęp do głosowania i oglądania wyników ankiet;
- tylko zarejestrowani mają dostęp do pewnych działów w serwisie;
- newsletter;
- dodawanie komentarzy;
- ocenianie publikacji;
- oczywiście system newsów;
- planuje tez top3 ankiety zamieścić gdzieś na głównej, więc musiałby robić ranking popularności ankiet;
- segregacja ankiet wg. popularności/średniej ocenie.
Jeśli chodzi o te ankiety to może być trochę niejasne. Chcę mianowicie zrobić takiego: zestawienie, gdzie obok siebie stawiam 2 osoby/wydarzenia, użytkownicy głosują na jedną z opcji, po czym widzą wyniki jak głosowali inni, do tego mogą oceniać wydarzenie.
To tak z grubsza, jednak w przyszłości jeśli będzie ruch na stronie prawdopodobnie będą rozwijał ją pod względem funkcji, więc dobrze jakby CMS nie był sztywny ale miał możliwość rozbudowy.
Myślałem nad Joomla (nie wiem czy podoła, bo jednak docelowo to ma być średniej wielkości serwis), eZ publish, podobno Drupal jest niezły, ale kiedyś z niego korzystałem i nie przekonał mnie.
Jakieś ciekawe propozycje?