KABUM
21.09.2011, 12:41:27
Witam,
prowadzę kilka serwisów opartych na cms i mam w planach ich refaktoryzację lub napisanie od nowa ponieważ większość jest to kod strukturalny z jakimś wykorzystaniem smartów.
Nie ma tam nic szczególnego osoba znająca się na podstawach php powinna sobie poradzić. Natomiast ja chciałbym się rozwinąć i zrobić te portale bardziej obiektowe na wzorcu MVC. Do tego chciałbym wykorzystać framework YII jako podstawę budowania.
Co do całego kodu już sobie wszystko przemyślałem od czego zacznę natomiast mam cały czas problem z bazą danych. Jest ona bardzo obszerna i mam dwa wyjścia:
1. stworzenie nowego projektu bazy danych i późniejszy eksport ze stare bazy
2. skorzystanie z obecnej bazy danych
Jeżeli chodzi o pkt 2. to jest on najłatwiejszym rozwiązaniem z tym wyjątkiem że baza nie jest elegancko zaprojektowana.
Jeżeli chodzi o pkt 1. to jest to dużo lepsze rozwiązanie bo mogę na podstawie obecnych problemów zaprojektować ładną bazę danych ale późniejszy import danych ze starej bazy może zająć bardzo dużo czasu.
Które rozwiązanie wybrać? Robił ktoś już taką dużą refaktoryzację portali webowych?
tehaha
21.09.2011, 12:48:32
jeżeli zadajesz już sobie tyle trudu żeby cały serwis przepisać od nowa, to wydaje się bez sensu korzystać ze starej bazy, które pewnie jest słabo zaprojektowana i nie wydajna. Jak już robić to robić porządnie, nowa wydajna znormalizowana struktura i potem sobie napiszesz jakiś mechanizm do przenoszenia danych cronem bo pewnie dużo tych danych się nazbierało
melkorm
21.09.2011, 12:49:39
Pytanie, jak ta baza jest duża, w sensie ile ma tabel (nie ilość danych bo to najmniejszy problem), obstawiałbym za pkt 2 ponieważ i tak pewnie spotka Ciebie w późniejszym czasie taki problem, najlepiej to tabelka po tabelce pisać skrypt od przenoszenia i testować, gdy będziesz miał wszystko odpalić i vuala
KABUM
21.09.2011, 13:48:19
Tabel jest 53 ale po dobry zaprojektowaniu to powinno wyjść ich około 100 bo niektóre tabele są tak duże że można je podzielić na 3-4.
W takim razie biorę za projektowanie nowej bazy bo faktycznie macie rację jak będę bazował na starej bazie to później znowu pojawią się problemy.
Jeszcze mam takie pytanie jakie proponujecie rozwiązanie na system plików? Teraz wszystkie pliki z około 5 portali znajdują się w 1 folderze ponieważ jednym z założeń jest współdzielenie/duplikowanie plików do innych portali przez ten sam cms.
Czy każdy portal powinien mieć swoje miejsce na przechowywanie plików? I wtedy ewentualnie kopiowałoby się pliki.
Mr Albert
21.09.2011, 20:47:11
Osobiście uważam, że lepiej jest wszystko rozdzielić bo gdy na jednym portalu np. zwiększy się ruch, fajnie by mieć możliwość łatwego przeniesienia go na inny serwer. Podzielenie wszystkiego zwiększy elastyczność w przypadku gdy będzie potrzebna optymalizacja. Pozostaje również kwestia robienia backupów, w przypadku gdy pliki mamy osobni łatwiej jest np. przywrócić stan na jednym z portali.
KABUM
23.09.2011, 10:29:06
W sumie masz rację podałeś tyle argumentów że nie mam więcej pytań.
Dziękuję wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.