Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: generowanie obrazka i jego wywołanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomtheman
mam plik obrazek.php, który ma zawartość

1. <?php
  2. $image_URL = "img1.png";
  3. $font = './verdana.ttf';
  4. $image = imagecreatefrompng($image_URL);
  5. $text_colour = imagecolorallocate($image,215,213,220);
  6. $text="tekst, który dynamicznie się zmienia, więc nie mogę zapisać gotowego obrazka na serwerze";
  7. imagettftext($image,8,0,57,41,$text_colour,$font,$text);
  8. header( "Content-type: image/png" );
  9. imagepng($image);
  10. imagedestroy($image);
  11.  
  12. ?>

Tworzę nim stronę z obrazkiem, który wypełniam tekstem.

Wszystko działa ładnie pięknie ale mój problem polega na tym, że chcę ten wygenerowany obrazek wrzucić na innej stronie na forum, a dając ścieżkę do wygenerowanego obrazku jako http://...ścieżka.../obrazek.php forum nie widzi tej strony jako obrazek tylko jako stronę PHP.
Jak wywołać ze strony forum wygenerowany obrazek a nie stronę php, na której on się znajduje?

nospor
Fora zazwyczaj mają bbcode. Daj więc ten link w bbcode IMG i teoretycznie powinno zadzialać. Aczkolwiek wszystko zależy od mechanizmów tego forum.
tomtheman
No właśnie daje ten link w [img][/img] ale nie działa (z normalnym obrazkiem nie ma problemów)
klocu
Przerabiałem temat na silniku phpBB. Ten bardzo nie lubił jeśli nadsyłany obrazek miał rozszerzenie php. Każde inne obrazkopodobne przechodziło.

Rozwiązanie jakie możesz zastosować to zmienić rozszerzenie swojego pliku na .png, a do .htaccess'a dopisać aby z danego folderu pliki z rozszerzeniem .png przepuszczał przez parser PHP.
tomtheman
Użyłem mod_rewrite i wszystko śmiga tak jak powinno.
Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.