Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z aktualizacją bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Falcon_PL
Witam serdecznie,
Męczę się z panelem administracyjnym z książki "PHP5, Apache i MySQL". Masa błędów i problemów.
Natrafiłem na problem, którego przeskoczyć nie mogę - mianowicie po wpisaniu danych do formularza i kliknięciu "uaktualnij" wyświetla mi się, że dane są niby zaktualizowane. Błędy nie wyskakują, ale tak czy siak w bazie zostają stare dane.
Poniżej wklejam kod strony. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
ID usera podaje poprawnie, gdyż username i hasło wyświetlają mi się poprawnie w formularzu.
  1. <?php
  2. session_name('PANELADMINA');
  3. include "include/conn.inc.php";
  4. if (($_SESSION['admin_logged'] !="") && ($_SESSION['admin_password'] !=""))
  5. {
  6. ?>
  7.  
  8. <html>
  9. <head>
  10. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" />
  11. <title>Panel administracyjny - Aktualizacja użytkowników || www.transportmiejski.info</title>
  12. </head>
  13. <body>
  14. Aktualizacja informacji o użytkowniku:<br><br>
  15. <?php
  16. if ($_POST['submit'] != "")
  17. {
  18. $query_update = "UPDATE admin SET username = '" . $_POST['username'] . "', password = (PASSWORD('" . $_POST['password'] . "')), first_name = '" . $_POST['first_name'] . "', last_name = '" . $_POST['last_name'] . "', email = '" . $_POST['email'] . "' " . "WHERE id = '" . $_POST['id'] . "'";
  19. $result_update = mysql_query($query_update) or die(mysql_error());
  20. ?>
  21.  
  22. <b> Informacje zostały uaktualnione.</b><br>
  23. <a href="admin_panel.php">Kliknij tutaj</a>. aby powrócić do panelu administracyjnego.<br><br>
  24.  
  25. <?php
  26. }
  27. else
  28. {
  29. $query = "SELECT * FROM admin WHERE id = '" . $_POST['id'] . "'";
  30. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  31.  
  32. $row = mysql_fetch_array($result);
  33. ?>
  34. <form action="update_admin.php" method="post">
  35. <input type="hidden" name="id" value="<?php echo $_POST['id']; ?>">
  36. Nazwa użytkownika: <input type="text" name="username" value="<?php echo $row['username']; ?>"> <br>
  37. Hasło: <input type="password" name="password" value=""> <br>
  38. Imię: <input type="text" name="first_name" value="<?php echo $row['first_name']; ?>"> <br>
  39. Nazwisko: <input type="text" name="last_name" value="<?php echo $row['last_name']; ?>"> <br>
  40. Adres e-mail: <input type="text" name="email" value="<?php echo $row['email']; ?>"> <br>
  41. <input type="submit" name="submit" value="Uaktualnij"> &nbsp; <input type="button" value="Anuluj" onclick="history.go(-1);">
  42. </form>
  43. <?php
  44. }
  45. ?>
  46. </p>
  47. </body>
  48. </html>
  49. <?php
  50. }
  51. else
  52. {
  53. include "unlogged_admin.php";
  54. }
  55. ?>
cycofiasz
Wyświetl sobie $query_update i wykonaj to zapytanie poprzez phpMyAdmin
Falcon_PL
Hmm zauważyłem teraz, że może jednak nie podaje mi dobrze tego ID, ponieważ dane username, password itp podane w value nie wyświetlają mi się w formularzu.

EDIT:
Na 100% nie podaje ID, mimo, że jest przekazywane w pasku adresu: update_admin.php?id=3
cycofiasz
To co w w adresie jest przekazywane przez $_GET a nie $_POST
Falcon_PL
Dziękuję !
Mój błąd rzeczywiście.
Zaznaczam "pomógł" i dziękuję jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.