Mam kod który ma za zadnie drukować 2kopie dokumentu, który posiada unikalny numer i nadawać kolejny numer i drukować znowu 2 kopie itd, tyle dokumentów ile sobie wybiorę.

Kod
Dim iStart As Integer, iEnd As Integer, iOsoba As String, i As Integer
On Error GoTo ErrHandler
With ActiveDocument.Shapes(1).TextFrame.TextRange.Fields(1)
  iStart = Me.TextBox1.Value
  iEnd = Me.TextBox2.Value
  iOsoba = Me.ComboBox1.Value
    ActiveDocument.TextBox4.Value = Me.ComboBox1.Value
  For i = iStart + 1 To iStart + iEnd
    .Code.Text = "=" & i & " \# 0"
    .Update
    ActiveDocument.TextBox5.Value = ActiveDocument.TextBox5.Value + 1
    ActiveDocument.PrintOut
    ActiveDocument.PrintOut
  Next
End With
ErrHandler:

Daję link do całości: http://www.speedyshare.com/files/30680547/vba.doc

Działanie wygląda tak:
Przykładowo wybieram: iStart = 5(ostatni wydrukowany nr dokumentu), iEnd = 2(ilość kolejnych dokumentów z unikalnym numerem), iOsoba = Dariusz Smyczyński(jakiś string) - to jest taka akcja:
Drukuj Dokument który zawiera nr 6 i Dariusz Smyczyński gdzieś w treści dokumentu
Drukuj Dokument który zawiera nr 6 i Dariusz Smyczyński gdzieś w treści dokumentu
Drukuj Dokument który zawiera nr 7 i Dariusz Smyczyński gdzieś w treści dokumentu
Drukuj Dokument który zawiera nr 7 i Dariusz Smyczyński gdzieś w treści dokumentu.

Wszystko jest super tak jakbym chciał, ale chciałbym to połączyć z Excelem. Załóżmy że mam już utworzony plik test.xml. To chciałbym aby akcja wyglądała tak:

Drukuj Dokument który zawiera nr 7 i Dariusz Smyczyński gdzieś w treści dokumentu
Przypisz w text.xml do komórki A1=Dariusz Smyczyński A2=2 (jest to liczba kopii) A3=6(numer dokumentu) A4=7(kolejny numer) i tak dalej w zależności ile kopii wybiorę.
Po tej akcji jeśli kliknę kolejny raz i wybiorę inną osobę i inną ilość kopii, chciałbym aby nie zastępowało wartości A1,A2 itd. tylko przechodziło niżej czyli zapisywało w B1, B2 itd.

Na poskładanie tego co już mam straciłem sporo czasu, obawiam się, że na zrobienie jeszcze tego mogłoby mi nie starczyć mojego życia, dla kogoś kto operuje w tym języku to pewnie zajmie chwilę, bo ja tego nie ogarniam. Za wszelką pomoc dziękuję.