Elo.
Chcialbym stworzyc baze danych dla przykladu:
Jest tabela users, roles i user_roles. Dodatkowo club i club_user_roles.
Kazdy zarejestrowany uzytkownik ma przypisana automatycznie role np "user". Lecz, z biegiem czasu uzytkownik ten moze dostac kolejna role "owner" , badz "worker" co oznaczac bedzie ze nie tylko jest uzytkownikiem strony ale takze wlascicielem np. klubu badz jego pracownikiem. Teraz musze dorobic 2 kolejne tabele ..
club i ... club_user_roles ?
Po logowaniu jezeli uzytkownik ma wiecej rol niz "user" w swoim panelu uzytkownika zobaczy wiecej opcji np. jezeli jest "ownerem " klubu - panel administracyjny klubu, jezeli pracownikiem " opcje dla pracownika danego klubu" . I tu moje pytanie - czy jak loguje to skrypt powinien najpierw sprawdzac w tabeli user_roles czy mam 1 role badz wiecej, jezeli wiecej to isc do tabeli club_user_roles zobaczyc do jakiego klubu uzytkownik ma jaka role ? I w zaleznosci od tego wygenerowac mini panel uzytkownika. Czy juz moze w tabeli user_roles trzymac tez id klubu i dzieki temu nie musze miec nowej tabelki.
Moje pytanie drugi - jezeli na kazdej podstronie chce widziec mini panel uzytkonika w zaleznosci od jego rol, to musze robic ten skryp co przeladowanie, czy moge jakos to zcahowac i ssesjowac. Ale o tym pozniej, najpierw interesuje mnie czy wydajne bedzie takie rozplanowanie tabel.
Co myslicie ?