Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki system operacyjny wybrać
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,
stałem się szczęśliwym posiadaczem komputera stacjonarnego (pierwszy raz od 5 lat ;-) ). Komputera ma licencję na Vistę Buissness.
Mam jednak dostęp do MSDNA, a więc mogę zainstalować każdy system operacyjny i nie wiem, który wybrać.

Moja konfiguracja to:
- c2duo 2,4 GHZ
- ram 2gb
- płyta główna iQ965

Zamierzam ten komputer wykorzystywać głównie do obróbki prostych filmów i może trochę grafiki w programach graficznych. Ogólnie zastanawiam się nad XP lub Windows 7. Windows 7 byłby lepszy, ale obawiam się o Ram, a nie zamierzam dokupować nic do tego komputera.

Jak myślicie - jaki system będzie dla tego komputera najlepszy?
by_ikar
win 7 będzie IMO chodził ci nawet lepiej w przypadku takiej konfiguracji niż xp. Osobiście mam mniej więcej taki komputer (różnica płyty(asus) i procesora (amd am2)) i porównywałem jak chodzi xp i jak chodzi siódemka i druga opcja chodzi bez reinstalacji już prawie 2 lata (bez antywirusa również wink.gif) i większych problemów nie mam.

Swoją drogą, win 7 instalowałem już nawet na kompach które miały koło 1gb ram i chodził tam im system przyzwoicie, więc tragedii nie ma wink.gif
qrooel
Masakra. ;P

Na nowych kompach instaluje się: Win7, Unix, OSX.

Nie ma roku 1768 żeby instalować coś co jest stare. ;P
athabus
Niby racja, ale xp wymaga 64-128mb ramu a win 7 1gb lub 2gb dla aplikacji uruchamianych w trybie zgodności. Mój komputer nie jest nowy (to konstrukcja sprzed 3 lat) - raczej nie chcę wydawać kasy na kolejne kości ram i tu jest problem. Obróbka obrazu wymaga trochę ramu - podejrzewam, że obróbka filmów (dopiero zaczynam się w to bawić) będzie jeszcze więcej wykorzystywała ram.

Pytanie czy taki komputer nie dostanie czkawki przy większych plikach.

Z drugiej strony ja będę miał goły system + sterowniki + 2-3 programy - żadnych antywirusów, i kupy programów. Na co dzień będzie uruchamiany ubuntu - ten windows ma stać w dualbocie i być wykorzystywany tylko do rzeczy, w których linuxy nie są dobre (czyli w moim przypadku głównie obróbka zdjęć i filmów).

Ciągle się waham czy nie postawić tego xp. Dodam jeszcze, że producent (FujitsuSiemens) nie udostępnia sterowników do win7 wiec pewnie będzie mnie czekać sporo szukania po necie. Do xp i visty mam wszystko w jednej paczce.

//edit
Hmm przeglądam internet i wg. producenta mój sprzęt (zestaw Fujitsu Siemens Esprimo E5916) nie jest kompatybilny z win7 - faktycznie nie mogę znaleźć sterowników do tej płytki... Zdaje się, że mam więc wybór vista vs xp.
ylk
Debian 6.0
blooregard
Cytat
Hmm przeglądam internet i wg. producenta mój sprzęt (zestaw Fujitsu Siemens Esprimo E5916) nie jest kompatybilny z win7 - faktycznie nie mogę znaleźć sterowników do tej płytki... Zdaje się, że mam więc wybór vista vs xp.

Ja bym się zdecydował na XP, ale to moja subiektywna ocena, bo na co dzień korzystam jedynie z Linuxa - Ubuntu 10.04 LTS/Gnome 2.32 w pracy oraz Debiana Testing (Weezy)/Gnome 3/Gnome Shell na prywatnym laptopie.
athabus
Raczej Ubuntu 11.04 ;-) Nie mam czasu bawić się z systemem a Ubuntu łączy dwa światy - jest banalnie prosty w użytkowaniu/instalacji/utrzymaniu i wystarczająco stabilny. W sumie to taki debian for dummies :-)

No ale co do głównego systemu to decyzja już podjęta - bardziej zastanawiam się nad windowsem bo niestety nie wszystko da się zrobić wygodnie na Linuksie ;-(

//też coraz bardziej sklaniam się do xp - zwłaszcza, że z tego co czytałem mogę zrobić z visty buissness downgrade do xp. A to zawsze jakiś plus nad licencją MSDNA na win 7.
blooregard
No co do szczegółów związanych z licencjami MS to już się nie wypowiadam, bo nie mam o tym zielonego pojęcia i nie chcę mieć (Windows jest mi potrzebny jak rybie ręcznik i od kilku lat w mojej świadomości istnieje jako po prostu jakiś tam system operacyjny smile.gif ).

Odnośnie Ubuntu 11.04 - kilkanaście dni temu ukazała się stabilna 11.10 z poprawionym Unity i to tę wersję bym Ci polecał wink.gif
by_ikar
Kod
Ciągle się waham czy nie postawić tego xp. Dodam jeszcze, że producent (FujitsuSiemens) nie udostępnia sterowników do win7 wiec pewnie będzie mnie czekać sporo szukania po necie. Do xp i visty mam wszystko w jednej paczce.

Zarówno z vistą jak i z sevenem to jest tak że niekiedy trzeba instalować sterowniki od xp/vista aby to poprawnie działało. A jeszcze inna kwestia odnośnie sterowników które producent udostępnia ale nie działają/działają nieprawidłowo. Np ja tak mam z kartą dźwiękową, normalne stery (windows, czy stery od asusa) sprawiają że dźwięk trzeszczy, po instalacji sterowników od kogoś, przerobione właściwie sterowniki od producenta, dźwięk działa w miarę przyzwoicie.

Dla mnie to jest obojętne co zainstalujesz, bo większość dzisiejszych systemów ma podobne funkcjonalności, jedynym problemem jest dostępność softu, który jest różny po obu stronach "barykady". Sam też używam ubuntu, ale od jakiegoś dłuższego czasu (chyba dlatego że w pracy wiecznie siedzę na win7..) niestety praktycznie wcale.

Moja propozycja to spróbuj zainstalować każdy z preferowanych przez ciebie systemów i sprawdź który będzie ci bardziej odpowiadał potrzebą.

Ehh, gdyby ten sam soft był na wszystkie systemy, to problem wyboru systemu byłby dużo łatwiejszy wink.gif
athabus
@blooregard - jeszcze 2 tygodnie temu instalowałem świeżo pobranego 10.04 na jednym kompie - nawet nie zauważyłem, że już 10.10 wyszło, zresztą coś wcześnie bo zawsze wydawali w ostatnim dniu miesiąca;-) Na pewno spróbuję z 10.10 - choć samo unity jakoś średnio do mnie przemawia i raczej będę dalej korzystał z gnoma.

@by_ikar - komputer kupiłem markowy (bo składaków używek nie opłaca się kupować - jak takiego della/hp/Siemensa dostaje się za ~500zł), także myślę, że sterowniki są sprawdzone - cała paczka dedykowana właśnie do tego konkretnego modelu. Pewnie win7 dałbym rade uruchomić, ale to kosztowałoby sporo zachodu, a dla mnie Windows to system drugiego wyboru. 95% czasu spędzam na Ubuntu, a na Windowsa przełączam się tylko gdy muszę.
Np. pod linuxem trudno wywołać zdjęcia z raw'ów (są niby programy typu raw therapy etc, ale to nie jest to). Chcę zająć się trochę składaniem filmów do videobloga a pod ubuntu w zasadzie tylko Kino coś sobą reprezentuje. Mam też niecny plan zagrać sobie w civilization 4 jak za starych dobrych czasów (choć pewnie z braku czasu na planach się skończy). Ogólnie tak jak piszę na windowsie będę miał goły system + 3-5 aplikacji i nic więcej. Muszę chyba spróbować tak jak piszesz - postawię vistę i zobaczę czy da się obrobić jakieś duże zdjęcie wygodnie. Jak nie będzie brakowało ramu to chyba dam sobie spokój z downgradem.

W viście przeraża mnie trochę, że podobno ten system lubi zamulać z czasem, ale skoro nic nie będę na nim uruchamiał poza tymi kilkoma aplikacjami to pewnie też nie będzie zamulał.
blooregard
Cytat
@blooregard - jeszcze 2 tygodnie temu instalowałem świeżo pobranego 10.04 na jednym kompie - nawet nie zauważyłem, że już 10.10 wyszło, zresztą coś wcześnie bo zawsze wydawali w ostatnim dniu miesiąca;-) Na pewno spróbuję z 10.10 - choć samo unity jakoś średnio do mnie przemawia i raczej będę dalej korzystał z gnoma.

Jedenaście, @athabus, jedenaście... wink.gif
athabus
Cytat(blooregard @ 21.10.2011, 15:16:25 ) *
Jedenaście, @athabus, jedenaście... wink.gif

Szczęśliwi czasu nie liczą :-)
blooregard
Cytat(athabus @ 21.10.2011, 15:25:54 ) *
Szczęśliwi czasu nie liczą :-)

biggrin.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.