Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GROUP BY zmienna z replace ostatniej literki - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dopler
problem zapewne banalny, jednak pomimo kilku podobnych wątków żaden nie wyjaśnia mojego problemu:

Jak napisać SELECT aby robił GROUP BY [nazwisko z zamienioną ostatnią literką na i jeśli na końcu jest a]

Wyjaśniam:

Mam prostą bazę osób (nazwisko i imię). Na stronie wybieram literkę z listy i dostaję listę nazwisk rozpoczynających się na daną literę. Wyniki są pogrupowane - tzn jak jest Kowalski Adam i Piotr otrzymuje jeden link "Kowalski" (po jego kliknięciu otrzymuję listę osób z tego nazwiska). To jest proste - GROUP BY a potem funkcja wyszukiwania wg nazwiska.

Potrzebuję jednak zmodyfikować tak to pierwsze wyszukiwanie, aby grupowało także nazwiska kobiece i męskie (tzn te z końcówką na -i oraz -a). Czyli otrzymywać jeden link "Kowalski" - tak aby po jego kliknięciu wychodziła lista i kobiet i mężczyzn.

Nie mogę tego zrobić jednak przez absolutne obcięcie jednej litery bo jeśli nazwiska są np. Baka i Bako - to muszą być osobne linki.

Na stronie mam dwie funkcje - jedna do wyszukania wg litery, druga wg nazwiska. Ta druga działa po kliknięciu w link. Potrzebuję tej pierwszej.

Sephirus
Ok to jest średnia sprawa.

Tu masz przyklad:

1. SELECT
  2. (CASE SUBSTRING(`nazwisko`,LENGTH(`nazwisko`),1)
  3. WHEN 'a' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko`,1,LENGTH(`nazwisko`)-1),'i')
  4. ELSE `nazwisko`END) AS `nazwisko_po_zmianie`
  5. FROM `nazwa_tabeli`
  6. GROUP BY `nazwisko_po_zmianie`

Musisz tylko dorzucić to co tam jeszcze masz w zapytaniu wink.gif
Dopler
Dziękuję bardzo - zbyt wysoka filozofia na mój brak doświadczenia. Ale udało się. Jest tylko jeden mały problem
Wyniki wyświetlają się zarówno jako "Kowalska" jak i "Kowalski" Czyli jakby dwukrotnie.

Mój kod obecny to:

Kod
        $getWord=mysql_query("SELECT
    (CASE SUBSTRING(`nazwisko`,LENGTH(`nazwisko`),2) WHEN 'ka' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko`,2,LENGTH(`nazwisko`)-2),'ki') ELSE `nazwisko`END) AS `nazwisko_po_zmianie`
    FROM `fnt`
    WHERE `nazwisko` LIKE '$letter%'
    GROUP BY `nazwisko_po_zmianie`", $db);

if($getWordArray=mysql_fetch_array($getWord))
    {

do
        {
        if ($string[strlen($getWord)-1]='i')
            {
            echo "<br><a href=\"index.php?nazwisko=";
            printf(substr($getWordArray["nazwisko_po_zmianie"], 0, -1));
            echo "\">";
            printf($getWordArray["nazwisko_po_zmianie"]);
            echo "</a>";

}
        else
            {
            echo "<br><a href=\"index.php?nazwisko=";
            echo "\">";
            echo "</a>";
            }

}
    while($getWordArray=mysql_fetch_array($getWord));

}
Sephirus
Proponuje DISTINCT:

1. $getWord=mysql_query("SELECT
  2. DISTINCT (CASE SUBSTRING(`nazwisko`,LENGTH(`nazwisko`),2) WHEN 'ka' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko`,2,LENGTH(`nazwisko`)-2),'ki') ELSE `nazwisko`END) AS `nazwisko_po_zmianie`
  3. FROM `fnt`
  4. WHERE `nazwisko` LIKE '$letter%'
  5. GROUP BY `nazwisko_po_zmianie`", $db);
Dopler
Dzięki - właśnie siedziałem nad tym pół nocy i stwierdziłem że błąd jest w składni obliczania - która jest różna w poleceniach MySQL i PHP. Jeśli się prawidłowo to zrobi to zadziała i nie potrzeba DISTINCT
Trzeba było także użyć polecenia CHAR_LEGTH aby znieczulić na polskie literki.
oto rezultat (mam nadzieje że prawidłowy i nie powoduje jakiś skutków ubocznych):

Kod
    $getWord=mysql_query("SELECT
    (CASE SUBSTRING(`nazwisko`, -2, 2) WHEN 'ka' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko` FROM 1 FOR CHAR_LENGTH(nazwisko)-2), 'ki') ELSE `nazwisko` END) AS `nazwisko_po_zmianie`
    FROM `fnt`
    WHERE `nazwisko` LIKE '$letter%'
    GROUP BY `nazwisko_po_zmianie`", $db);

przepraszam za post pod postem - ale jest jeszcze jedno pytanie nie mogę sobie poradzić zeskładnią czy da sięŁ zrobić żeby rozsezryć ten warunek wyszukiwania na dwa przypadki
-cka
-ska

czyli zamiast wyszukiwania po 2 literkach "ka" na końcu wyszukiwało dwa zestawy po 3 i odpowiednio zamieniało na -cki lub -ski

chodzi o to, że sama końcówka -ka nie zawsze oznacza nazwisko żeńskie np. "Zielonka"
Sephirus
Ok zaraz pokombinuje wink.gif

1. $getWord=mysql_query("
  2. SELECT
  3. (CASE SUBSTRING(`nazwisko`, -3, 3)
  4. WHEN 'ska' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko` FROM 1 FOR CHAR_LENGTH(nazwisko)-3), 'ski')
  5. ELSE (CASE SUBSTRING(`nazwisko`, -3, 3)
  6. WHEN 'cka' THEN CONCAT(SUBSTRING(`nazwisko` FROM 1 FOR CHAR_LENGTH(nazwisko)-3), 'cki')
  7. ELSE `nazwisko`
  8. END)
  9. END) AS `nazwisko_po_zmianie`
  10. FROM `fnt`
  11. WHERE `nazwisko` LIKE '$letter%'
  12. GROUP BY `nazwisko_po_zmianie`
  13. ", $db);

jeśli się nei pomyliłem to powinno chodzić
Dopler
Działa thx !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.