problem zapewne banalny, jednak pomimo kilku podobnych wątków żaden nie wyjaśnia mojego problemu:
Jak napisać SELECT aby robił GROUP BY [nazwisko z zamienioną ostatnią literką na i jeśli na końcu jest a]
Wyjaśniam:
Mam prostą bazę osób (nazwisko i imię). Na stronie wybieram literkę z listy i dostaję listę nazwisk rozpoczynających się na daną literę. Wyniki są pogrupowane - tzn jak jest Kowalski Adam i Piotr otrzymuje jeden link "Kowalski" (po jego kliknięciu otrzymuję listę osób z tego nazwiska). To jest proste - GROUP BY a potem funkcja wyszukiwania wg nazwiska.
Potrzebuję jednak zmodyfikować tak to pierwsze wyszukiwanie, aby grupowało także nazwiska kobiece i męskie (tzn te z końcówką na -i oraz -a). Czyli otrzymywać jeden link "Kowalski" - tak aby po jego kliknięciu wychodziła lista i kobiet i mężczyzn.
Nie mogę tego zrobić jednak przez absolutne obcięcie jednej litery bo jeśli nazwiska są np. Baka i Bako - to muszą być osobne linki.
Na stronie mam dwie funkcje - jedna do wyszukania wg litery, druga wg nazwiska. Ta druga działa po kliknięciu w link. Potrzebuję tej pierwszej.